Новини

Условия за изхвърляне на строителни отпадъци

Строителната промишленост се развива с големи темпове през последните години, което носи със себе си наличието на нерегламентирани строителни и битови отпадъци в градовете, явяващо се причина за замърсяването и негативното влияние върху околната среда. Някои от отпадъците дори се явяват опасни за здравето.  

Поради тази причина законодателството въведе нова наредба за строителни отпадъци, която ограничава незаконното изхвърляне на специализирани строителни материали и боклуци. За пристъпването на наредбата, определена от закона, фирмите ще подлежат на наказания, под формата на глоби, както и отделните строители, които са проверени на място.

Кои отпадъци се класифицират като строителни?

Като такива се класифицират всички,  които са получени, вследствие на ремонт, строителство, изграждане и разрушаване, изкопаване на почва. Всякакви остатъчни материали, като бетон, изолации (гипсокартон, вата), керемиди, тухли, замърсена почва, дървесина, стъкло, асфалт, гипс, стомана. Към строителните отпадъци се включват и метали – месинг, алуминий, олово. 

Къде и как могат да бъдат изхвърляни?

Нерегламентирано и законово несъобразно е всяко изхвърляне на боклуци, което не се извършва по определения от закона начин, замърсява околната среда и пречи на живущите. Изхвърлянето на горепосочените остатъчни материали и боклуци в обособени контейнери за битови нужди или опаковки, е напълно забранено. 

Основните причини, поради които не е правилно да се осъществява изхвърляне на такива боклуци в битовите контейнери, са:

  • тяхната преработка и рециклиране се различава значително от тези на битовите отпадъчни продукти;
  • тежестта им е много по-голяма, което означава, че битовите контейнери не са предназначени да издържат на такова натоварване и могат да бъдат повредени;
  • замърсяват околната среда при пренасянето и изхвърлянето;
  • не са биоразградими.

Най-правилното решение, което можете да вземете, е да се свържете с обслужващата община на територията на строежа или обекта на ремонтни дейности. Има някои общини, които предвиждат и разполагат със специален транспорт, който служи за извозване на строителни отпадъци. 

Ако не предоставя такива услуги, можете да се свържете с общинска или частна фирма, която да ви предостави специализиран контейнер за превозване на отпадъчни материали под наем. Ако не е по силите ви извозването на боклуците, можете да наемете и техника за извършването. Най-често се предоставят услугите на автокранове, разполагащи с големи по обем контейнери

Кои са основните условия за изхвърляне на СО?

Целта на наредбата за управление на строителните отпадъци, е намаляване на замърсяването на околната среда, в това число почви, води и въздух. Освен това, намаляването на рисковете за човешкото здраве също са в основата на законодателните норми. Наредбата насърчава преработката и рециклирането на част от остатъчните материали, които подлежат на такава обработка. 

Законът важи както за нови, така и за рециклирани материали и ресурси, използвани в строителството, които трябва да бъдат премахнати от строежите, независимо от техния характер, спрямо установените начини. Остатъчните продукти трябва да се съхраняват, селектират, транспортират и обработват разделно, за да могат да влезнат в употреба повторно.

Нерегламентираното изхвърляне, изгаряне и пренасяне на строителни отпадъци подлежи на наказание и е забранено от закона. 

При големите строежи, компаниите трябва да разработят план за управлението на отпадъчните материали, които се изготвят от квалифициран проектант. Приемането на плана за управление се извършва след предоставянето на необходимите документи по електронен път по административна система.

В плана следва да се съдържа обяснителна разписка, която съдържа:

  • целите за оползотворяване, както и подготовката за повторна употреба;
  • мерки за премахване на част или цялостния строеж;
  • мерки, посочващи начините на разделно събиране, както и повторното оползотворяване под формите на насипи;
  • ако има опасни отпадъци, те трябва да бъдат опоменати, както и да бъде водена отчетност за тяхното вложение и използване;
  • описание за прогнозно количество на рециклираните СО, както и какъв е техния вид, които следва да бъдат вложени на строителната площадка, включително и обратните насипи.

Специалистите и СМР призовават, строителите да спазват условията за използване и изхвърляне на СО, както и да не осъществяват нерегламентирано транспортиране, което не е съгласно определената разпоредба. Това може да доведе не само до парична глоба в размер на няколко хиляди лева за фирмата, която извършва дейността, както и за отделните работници, но и да застраши здравето на околните, както и състоянието на въздуха, почвите и водите, което влияе негативно на екосистемата. 

В наредбата са упоменати и специалните случаи, за които не е необходимо да изготвяте специален план за управление на СО. Тук се класифицират именно при техническа инфраструктура, малки строежи и ремонтни обекти, както и при монтажни дейности на линейни обекти.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина