Новини

Тръмп с 34 обвинения, грозят го 136 години затвор

Тръмп заяви, че делата срещу него представляват опит за осуетяване на преизбирането му за президент

Бившият президент Доналд Тръмп, който се завърна в имението си Мар а Лаго, произнесе 25 минутна реч пред събралите се негови симпатизанти, след като съдът в Ню Йорк му повдигна 34 обвинения, по които той пледира „невинен“. Според местното законодателство те могат да доведат до общо 136 години затвор, пише OFFNews.

Те са за фалшифициране на бизнес досиета чрез предполагаемо погрешно класифициране на плащания към адвоката му Майкъл Коен като за правни услуги, а те всъщност са възстановявания на пари, използвани за тайни плащания – 130 000 долара за бившата порноактриса Сторми Даниелс, още 150 000 долара за втора жена, за която се смята, че е Карън Макдугъл, и 30 000 долара за портиер от Trump Tower, който е заплашвал, че ще излезе публично с история, в която се твърди, че има и дете.

Тръмп благодари на семейството си за подкрепата, но при речта му отсъстваха дъщеря му Иванка и съпругата му Мелания.

Той заяви никога не си е представял, че нещо подобно може да се случи в Америка, предаде Ройтерс.

„Единственото престъпление, което съм извършвал, бе да защитавам безстрашно страната ни от тези, които се опитват да я разрушат“, допълни Тръмп.

Въпреки че започна с тирада срещу прокурорите, той не отправи призив към поддръжниците отново да излязат на демонстрации.

Тръмп не оповести и подробности около плановете си за предизборната си кампания, към която се очаква да се завърне.

Бившият президент направи кратък обзор по различни съдебни дела срещу него, сред които и това за класифицираните документи, открити в имението му Мар а Лаго, след като напусна Белия дом в началото на 2021 година. Той коментира и разследването на щурма на Капитолия от 6 януари 2021 г.

Тръмп заяви, че делата срещу него представляват опит за осуетяване на преизбирането му за президент, като ги нарече „масирана намеса в изборите в невиждан досега мащаб“.

76-годишният Тръмп се появи в сградата на съда в Манхатън, Ню Йорк, във вторник вечерта българско време, след което беше задържан за около 40 минути.

Решението да му бъдат повдигнати обвинения беше взето от голямо жури на съда през миналата седмица. Става въпрос за дело за плащане на подкуп на порноактрисата Сторми Даниелс в замяна на нейното мълчание за техен сексуален акт.

Тръмп беше посрещнат от два протеста от негови противници и поддръжници, събрали се в района на сграда на съда. Той нямаше възможност да направи изявление по време на процедурата по повдигане на обвинения.

Процедурата включваше сваляне на пръстови отпечатъци от бившия президент и регистрирането му като обвиняем в престъпление. По време на предявяването на конкретните обвинения в съдебната зала не бяха допуснати журналисти, а само няколко фотографа.

След предявяването на обвиненията Доналд Тръмп беше пуснат на свобода и замина обратно за дома си във Флорида.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина