Новини

Ще има ли две тарифи за тока?

Грееш басейни или копаеш биткойни – плащаш по-скъпо

Две тарифи за битовите потребители на електричество в зависимост от потреблението. Това предлага служебното правителство в разработен механизъм за енергийни компенсации и за тяхното финансиране в проект на закон за прилагане на европейския регламент за справяне с високите цени на енергията.

Вицепремиерът по икономическите въпроси и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев съобщи идеята на заседание на Кризисния щаб по енергетика. По думите на вицепремиера проектът е съобразен с нашата национална енергийна система и спецификите на българския пазар.

„Продължаваме доброто и близко сътрудничество между държава, синдикати и бизнес, в резултат на което постигнахме значително намаление на цената на природния газ“, каза вицепремиерът.

„По отношение на битовите потребители се опитваме да въведем две тарифи. Т.е. ако потребяваш до едно количество да плащаш една цена, и над определено потребление цената да бъде друга. Искам и това да обсъдим днес, за да можем да стигнем до някакво работещо решение, което да е фокусирано към по-уязвимите групи от населението и тези, които потребяват повече и си греят басейните или копаят биткойните да плащат по друга тарифа“ – заяви Алексиев пред участниците в заседанието.

Предложеният механизъм е временен, както и европейският регламент – предвижда се действието му да продължи до юли 2023 г. Христо Алексиев очерта два акцента в предлаганите промени. Първият е предвидимост на цената на тока, газа и електроенергията за битовите потребители.

„Търсим изравняване на всички ползватели – и тези, които потребяват парно, електроенергия или газ, за да може гражданите и битовите потребители да се чувстват равнопоставени. Така домакинствата ще имат спокойствието, че ще могат да си позволят осветление и отопление и няма да им се налага да сменят вида отопление в средата на отоплителния сезон“, посочи вицепремиерът.

По-рано този месец енергийният министър Росен Христов коментирам че подобна идея е заимствана от практиката в Западна Европа.

Механизмът, предложен от правителството, ще се финансира чрез солидарни вноски от всички производители на електроенергия. Свръх печалбите на производителите ще бъдат облагани в съответствие с Европейския регламент и със средствата, които постъпват, ще се изплащат компенсации на тези, които се нуждаят от тях.

Алексиев увери, че потребителите на ток, газ и парно, които имат обществени функции – училища, детски градини и ясли, социални домове и др., ще намерят подкрепа, за да продължа спокойно да изпълняват функциите си.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина