АктуалноГрадътЗабравеният градМненияНовиниПод ножа

Специализираният експертен съвет реши: Складът на „Христо Ботев“ 51 става единичен паметник

За приключване на процедурата се изисква подписа на министъра на културата

Специализираният експертен съвет по опазване на недвижимото културно наследство взе решение складът на бул. „Христо Ботев”51 да получи статут на единичен паметник на културата от местно значение. Това се случи след дълъг дебат в zoom, в който се включи и представител на собственика Кепитъл Холдинг Груп. Той поиска точката да бъде отложена, за да се запознаят инвеститорите с цялата административна преписка. Те са пуснали две възражения срещу процедурата- в НИНКН и Министерството на културата.

Съветът обаче реши да гласува точката и да защити сградата, която, по думите на представителя на инвеститорите, вече е съборена на 50 процента. В рамките на дебата бяха показани снимки от моментното състояние на сградата, на които се видя, че вътрешната част е наполовина съборена, работи се и по фасадите откъм бул. „Христо Ботев”, но в голямата си част те са здрави.

Затова и Специализираният съвет единодушно даде статут на вековната постройка. Прецени още, че до приключване на процедурата, за което се изисква подписа на министъра на културата,  не трябва да се извършват никакви дейности по сградата. Експертите решиха още по реда на ЗУТ да бъде входиран в общината проект за укрепване на фасадите.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

3 коментари

  1. Бравос и да живей! Съвсем искрено го казвам.

    Само че защо милите ни институции изчакаха да започне бутането – при това съвсем законно – преди изведнъж да се сетят да се задействат?
    Това решение на СЕСОНКЦ гарантирано няма да издържи пред съда, ще стане точно като със склада на ул. „Одрин“ №8.

    А главатарката на СЕСОНКЦ, въздесъщата Петкана Бакалова, дали е попитала мъжа си Петър Петров защо толкова време си клати потурите и защо накрая поиска разглеждане в СЕСОНКЦ буквално чак в деня, в който е подписано разрешението за събаряне на сградата?
    Или на СЕСОНКЦ двамата съпрузи продължават да си говорят на „Вие“ и да се правят, че не се познават?

    Защото на мен цялата тази работа ми изглежда като да е предварително уговорена.
    Ахрянов, Петрови общината се разсейват и се мотаят с години, в случай на нужда се обвиняват взаимно кой повече се мотае… само и само инвеститорът да бъде напълно изряден и казусът му да бъде стоманобетонов от юридическа гледна точка. Подобно обслужване няма как да е безплатно.
    После – в последния момент – се надига вик и вой, Петкана развява байрака, Петров войнствено мрънка, но – пусто опустяло – вече няма какво да се направи, инвеститорът е спокоен.
    Но пък Бакалова и Петров си правят добър PR във важен момент, в който има опасност Петров малко да бъде разкаран от НИНКН: предишната директорка, с много дебели връзки, в момента обжалва назначаването му…

  2. Но не спирайте да се борите!

    Злодеите в лицето на “инвеститорите” сън няма да спят, но ще се опитат да довършат престъплението си.

    Трябва отново жива верига, протести!!!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина