Новини

Руският петрол се срина до 37,8 долара за барел

Сега цената на руския петрол е два пъти по-ниска от тази на американския

На фона на влизащото в сила нефтено ембарго, цената на руския нефт се срина много под нивото определения лимит от страните от ЕС и Г-7, пише OFFNews.

На порт Приморск на Балтийско море петролът от сорта Уралс падна до $37,8 за барел. В същото време сортът Brent държи цена от $78,57.

Това е пореден удар срещу енергийния рекет на президента на Русия Владимир Путин, който се опита да използва нефта и газа като оръжие, за да смекчи позицията на държавите от Европа по повод войната в Украйна. Реално сега цената на руския петрол е два пъти по-ниска от тази на американския.

Според агенцията резкият срив в търговските котировки на руския нефт може да накара Москва да предприеме стъпки за съкращаване на добива на „черното злато“. Москва има нужда от средства, за да финансира войната в Украйна, но при толкова ниски котировки може да се наложи да ограничи производството – нещо, което Западът не искаше да допусне и затова остави по-висок таван на цената от 60 долара за барел.

В края на миналата година руският президент Владимир Путин подписа указ, според който Русия няма да продава петрол на държави, които впишат в договорите условия за ограничаване на цената на петрола. Това нареждане влиза в сила от 1 февруари.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина