Новини

Русия отново плаши, че „ЕС отнема деца“ – този път от украинските бежанци

Автор: Василена Доткова

Източник: Factcheck.bg

  • Няма доказателства за отнети деца на украински бежанци в Германия;
  • Публикувани в медии лични истории за деца, изведени от семействата на бежанци, не могат да бъдат потвърдени, защото службите за закрила на детето не оповестяват публично информация за случаите, по които работят;
  • Първоначален източник на публикациите е украински сайт, разобличен като разпространител на проруска дезинформация;
  • Това не е първият път, в който проруски медии разпространяван твърдения, че в Западна Европа се отнемат децата на украински бежанци. Темата е част от по-големия руски наратив за Запада като противник на семейството и традиционните ценности.

Материал в „Блиц“ от 22 март твърди, че има „зачестяващи случаи“ на извеждане на деца от семействата на украински бежанци в Германия от страна на органите за закрила на детето. Публикацията представя три лични истории на украинки, за чиито деца се твърди, че са били принудително отделени от майките им. Според брояча на сайта текстът има близо 25 хиляди прочитания и е споделен във Фейсбук групи с обща аудитория от над 200 хиляди потребители.

Проверка чрез инструмента за медиен мониторинг Sensika показва, че след излизането си в „Блиц“ статията е препечатана от още над 300 уникални домейна. Разпространението се извършва чрез мрежата за платено споделяне Share4pay, като някои от тези публикации също се споделят във Фейсбук.

Като източник на информацията в материала на „Блиц“ е посочен руският сайт Ukraina.ru, който е държавно онлайн издание, част от медийната група Russia Today. Изданието е създадено през 2014 г. с цел да дава публичност на официалните позиции на руската държава по отношение на Украйна, като основен негов таргет е украинската читателска аудитория.

Публикацията на Ukraina.ru с разказите на трите украински бежанки в Германия на свой ред посочва като източник Strana.ua – популярно украинско онлайн издание, известно с евроскептичната си и антизападна ориентация. Медийно проучване на няколко независими журналистически и правозащитни организации от 2019 т. определя Strana.ua като един от четирите най-мощни проводника на руско влияние в украинското медийно пространство. Проверката на Factcheck.bg показа, че статията в Strana.ua e първоначалният източник на материала, публикуван на български език от „Блиц“. Преди да стигне до България, текстът е разпространен от десетки руски информационни сайтове.

През миналата седмица към твърденията, че голям брой украински деца са отнети от родителите им в Германия, се присъедини и висш представител на руското правителство – говорителката на външното министерство на страната Мария Захарова. В изявление тя изрази загриженост за съдбата на украинските деца бежанци в Западна Европа. Изявлението на Захарова дойде само няколко дни след като Международният съд в Хага издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и комисаря по правата на детето Мария Лвова-Белова заради незаконното депортиране на хиляди деца от окупираните украински територии към Русия. Твърденията на Захарова бяха публикувани и във Фейсбук страницата на руското посолство в София, като публикацията има близо 1500 интеракции и над 150 споделяния.

Системите за закрила на детето не разказват публично за казусите си

Достоверността на личните истории разказани в публикацията в „Блиц“ не може да бъде потвърдена със сигурност. Една от споменатите украински бежанки – Оксана Буратевич, споделя историята си още в началото на февруари в личния YouTube канал на украинския журналист Жан Новоселцев. Събитията, за които разказва, съвпадат с описаните в публикацията в Strana.ua. Друга от жените, Елена Ковальова, има Фейсбук профил, в който са публикувани видео и снимки на децата й с имена, които съвпадат с посочените в статията. В профила си Ковальова е отбелязала че е от Днипро, но живее във Витен близо до Дюселдорф. От публикациите в социалната мрежа не се разбира дали децата в момента се намират при майката и няма информация да са били отделени от нея. Factcheck.bg не успя да открие онлайн информация за третата цитирана украинка Елена Дашко.

Извеждането на деца от биологичните им семейства от службите за закрила на детето е мярка, която се прилага в изключителни случаи, обикновено временно. Тя е необходима тогава, когато самите родители представляват непосредствена заплаха за живота и здравето на децата. Прилагането й трябва да бъде одобрено от съда. Макар и относително редки, такива случаи има във всяка държава с действаща система за закрила на детето.

Попадналите в подобна ситуация деца и родители са силно уязвими и защитата на правата им изисква тяхната самоличност да не бъде разкривана. Служителите от системата за закрила не могат да оповестяват детайли и обстоятелства по конкретни случаи и основанията за предприетите от тях мерки не стават публично достояние. Това означава, че личните истории за подобни случаи, разказани в медиите, не могат да бъдат потвърдени или опровергани на базата на официална информация от съответните институции.

Националната статистическа служба на Германия все още не е публикувала данни за броя на децата изведени от семействата им през миналата година, но през 2021 г. те са били 28 518. Това не включва децата, които сами са се обърнали към службите за закрила с молба да бъдат настанени в приемно семейство или дом, а само изведените по процедура задействана от институциите. Общият брой на децата в страната през 2021 г. е бил между 13 и 14 милиона, което означава, че мярката е била приложена спрямо две на всеки хиляда деца. Според регистъра на германската служба по миграция, в страната има малко над 1 милион украински бежанци, като над 350 хиляди от тях са деца на възраст до 18 години. Тези статистически данни показват, че дори ако цитираните случаи са реални, те не могат да бъдат основание за твърдения, че германските институции масово и целенасочено таргетират децата на украинските семейства в страната.

Поредно съживяване на темата за отнетите украински деца в Европа

Проверката на Factcheck.bg показа, че историите за масово отнемане на деца на украински бежанци в Европа се появяват не за пръв път в руските медии. Подобни твърдения се разпространяват през юли 2022 г. с първоизточник руската държавна агенция РИА Новости. Източникът, цитиран от агенцията, е представител на назначената от Русия администрация на окупираната Запорожка област. Владимир Рогов, който е председател проруската колаборационистка организация „Ние сме заедно с Русия“, съобщава пред РИА Новости, че е получил информация за бежанци от различни части на Украйна, чиито деца „масово се изземат в Европа“. Рогов съобщава, че са му известни 79 такива случая, като най-голямата част от тях са от Германия. Публикацията е цитирана от множество руски сайтове.

Украинската платформа за проверка на факти Stopfake.org проверява публикациите от юли 2022 г., като се свързва с няколко различни служби за закрила на детето в Германия, но нито една от тях не потвърждава да се е сблъсквала с подобни случаи. Пресслужбата на германската полиция също заявява, че няма информация за тях.

Руската пропаганда и страхът от правата на детето

Твърденията, че социалните работници в Европа отнемат деца от родителите им по всевъзможни незначителни причини, са част от антизападния наратив, който Русия разпространява от години. Чрез него тя се стреми да представи Европа като несигурно и опасно място, в което не се зачитат ценностите на традиционното семейство. Този наратив се разпространява и в руското публично пространство чрез истории за отнети деца на руснаци емигрирали в чужбина и дори за европейци, които „бягат“ в Русия, за да се спасят от службите за закрила на детето в собствените си страни.

Подобни лични разкази, които не могат да бъдат официално потвърдени, се използват за създаване на впечатлението, че европейски ценности като правата на децата са напълно чужди, непонятни и неприемливи за руснаците. Това внушение разчита и на недоверието към обществените институции и очакването те да превишат правата си. По тази причина всяването на страх от службите за закрила на детето работи успешно и в други общества с ниско доверие към институциите и се използва от руската пропаганда за изграждане на негативен образ на Запада в тях.

Проверено:

Публикуваните в медии лични истории за деца, изведени от семействата на бежанци, не могат да бъдат потвърдени, защото службите за закрила на детето не оповестяват публично информация за случаите, по които работят. Първоизточник на публикациите е украински сайт, известен като проводник на проруска дезинформация. Това е пореден случай, в който проруски медии разпространяват твърдения за масово отнемане на децата на украински бежанци в Западна Европа. Темата е част от по-големия руски наратив за Запада като противник на семейството и традиционните ценности.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина