НовиниПод небето

Русия: Бомбата за Кримския мост е заложена преди товарът да премине през България

Федералната служба за сигурност (ФСБ) и Следственият комитет на Русия (СКР) официално обвиниха главното управление на военното разузнаване на Украйна, че е организирало взрива на Кримския мост през почивните дни.

Експлозията, в която СКР опита, чрез коментари в Кремъл, да замеси България, стана повод за масирани атаки по украинска инфраструктура в понеделник и в по-малка степен във вторник. Украйна твърди, че те са били предварително организирани и планирани.

И в новата версия на руските служби обаче българският маршрут присъства: този път не се говори за камион бомба, а конкретно за товар със строителен полиетилен, влязал от Одеса в България, а оттам – в Армения, Грузия и след това – в Русия, според цитираните от „Интерфакс“ заключения.

Следствието посочва, че взривно устройство е скрито в полиетиленовото фолио – 22 палети с общо тегло 22 770 кг, които в началото на август са изпратени от пристанището на Одеса към България (Русе) по договор между „Транслогистик УА“ (базирана в Киев) и Baltex SA, SIA (регистрирана в Рига).

От България товарът бил доставен в Поти (Грузия), оттам – в Армения. В последната държава между 29 септември и 3 октомври е приложен митническият контрол на държавите от Евразийския икономически съюз (в който Армения е партньор на Русия). В Ереван документите били сменени така, че той да бъде изпратен от арменската фирма „Гу Ар Джи Груп“, а получателят да е ООО „Лидер“ в Москва. Впоследствие била пресечена границата на пропускателен пункт „Верхний Ларс“ (Грузия-Русия), а на 6 октомври вече е в Краснодарския край (Русия), откъдето два дни по-късно пресича моста по пътя към анексирания Кримски полуостров.

Вчера специалните служби обявиха, че взривеният камион никога не е бил на територията на България, посочена като отправна точка от маршрута му. Едновременно с това се отбеляза, че стока с характеристики, сходни на описваното от руски медии полиетиленово фолио в камиона, е влязла транзитно в България от друга страна – членка на ЕС, била е под митнически наздор и е напуслана България в същия контейнер през пристанище Бургас. Контейнерът обаче не е бил на взривения камион.

ФСБ и СКР открито посочват ръководителя на украинското разузнаване Кирил Буданов, служителите му и агенти като организатори. Арестувани според тази версия са осем души, трима граждани на Украйна и Армения, заподозрени в участие в подготовката. Други четирима, изглежда, са заподозрени, но не са задържани, защото в първата категория според съобщението попадат 12 души.

Версията с камиона (или дори превозван от него товар, на който Русия набляга след българските официални коментари, че тежкотоварният автомобил не е бил в страната) не е еднозначно приета за причина за експлозията. Появи се видеоклип, за което се твърди, че е от проверка на камиона, при която товарът му не е бил сканиран. Друга версия е свързана с прикритие на въздушен удар, който Русия не е успяла да спре.

Източник: Дневник

Снимка: © Reuters

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина