Новини

Повече от 30 деца представят рисунки от любими книжки в Асеновград

Изложба с рисунки от съвременни детски книжки може да се види в Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград. Повече от 30 деца на възраст от 6 до 13 години от Школата към едноименното читалище с ръководител Ламбриана Форева направиха прекрасни творби, заимствани от илюстрациите на книгите на Петя Кокудева – „Юху-Буху-Измислячус!“, Мария Донева и „Азбука на животни професионалисти“, „Рибко“ и „Кучето детектив“ на Джулия Доналдсън. Инициативата е част от Литературния фестивал Младият Пловдив чете.

По време на откриването на изложбата фоайето на Библиотеката се изпълни с дечица, техните родители, приятели. Ръководителят на Школата по рисуване Ламбриана Форева сподели, че идеята на инициативата е малчуганите да се запознаят с историите в книжките, да си изберат герой, илюстрация и да я нарисуват.

„Запознахме децата с голямата роля на художника в създаването на книгите. Някои деца се придържаха по-строго към илюстрацията, други приложиха повече въображение. Използвахме различни техники, туш, перо, акварел, получи се богата палитра от красиви детски рисунки. Докато четохме книжките и историите много се забавлявахме, препоръчвам книжките. Благодарна съм на всички участници, защото те до един с голям ентусиазъм и желание се включиха, а най-малкото момиченце дори толкова се вдъхнови, че нарисува няколко картини“

Директорката на ГБ „Паисий Хилендарски“ Милена Марковска благодари на координатора на фестивала Гери Георгиева за това, че и Асеновград е част от проявата Пловдив чете и отбеляза, че очаква в бъдеще още добри събития, свързани с книгите.

Изложбата на децата може да се види до 8.12.2022 година.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина