Новини

Посланиците на Русия и Беларус няма да присъстват на първото заседание на 48-ото Народно събрание

Посланиците на Русия и Беларус няма да присъстват на първото заседание на 48-ото Народно събрание следващата сряда, пише OFFNews. Това решиха депутатите след извънредна среща в парламента.

Срещата бе по инициатива на ДБ, които настояха въпросът с руския посланик Елеонора Митрофанова да се изясни преди откриваното на НС, за да не се превърне „в цирк“ денят на неговото откриването.

Георги Самандов „Български възход“ заяви, че има протокол и той следва да се спазва. Той се обяви против предложението Митрофанова да не присъства на първото заседание на НС.

Минути преди срещата и след два дни мълчание стана ясна и позицията на ДПС.

“Нашата позиция е ясна. Митрофанова няма място в парламента”, каза Хамид Хамид.

Скандалът около казуса се заформи във вторник, когато в НС се проведе неформална организационна среща за сформиране на новия парламент. От администрацията на НС тогава предложили списък с гостите, които да получат покани, в който фигурирало и името на Елеонора Митрофанова. От „Демократична България“ настояли Митрофанова да не бъде канена, като това предложение е подкрепено само от „Продължаваме промяната“.

След като скандалът излезе в медиите, и от ГЕРБ-СДС изпратиха позиция, в която се казва, че партията е „е против присъствието на посланика на Руската Федерация в България Елеонора Митрофанова на първото заседание“. Вчера обаче Вежди Рашидов от ГЕРБ, който ще открие 48-НС, заяви пред БНР, че „ако не поканим Митрофанова на откриването на НС, това е обявяване на война“. Последва реакция от лидера на партията Бойко Борисов, който на брифинг заяви, че парламентарната му група няма да влезе в пленарната зала, ако Митрофанова е там.

Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ пък заяви пред OFFNews, че мястото на народните представители е в зала, но не и на Митрофанова. Той изтъкна, че е недопустимо присъствието на руската посланичка, когато руските служби правят инсинуации за българска връзка с взрива на Кримския мост.

Така седемте партии в НС се скараха още преди парламентът да е заработил.

“Митрофанова вън“ или “Митрофанова вътре“: Партиите все още спорят дали да поканят руската посланичка

Заради скандала партиите така и не стигнаха до окончателно решение трябва или не руската посланичка да присъства на първото заседание на 48-ото НС. Заради това вчера ДБ инициира днешната извънредна среща в парламента.

След днешното финално решение поканите ще бъдат изпратени в петък. Според процедурата първо следва да бъде обнародван указът на президента за свикване на НС в „Държавен вестник“, а след това и поканите за официалните гости да бъдат разпратени.

Междувременно БОЕЦ организира протест пре Народното събрание, който ще посреща депутатите в първия им работен ден. Акцията е под надслов „Без Митрофанова в Парламента! Подкрепа за Украйна! Импийчмънт на Радев!“. Протестът започва в 08:30 ч. на 19 октомври пред официалния вход на парламента.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина