Първият ден на месец октомври е изпълнен с празници

На 1 октомври се отбелязват няколко международни празника: Световен ден на музиката, на поезията, възрастните хора, на архитектите. Има и още.

Освен това е Световен ден за борба с хепатита, както и първи ден на Световния месец за борба с рака на гърдата. 1 октомври е и ден на последователите на културата на хранене, изключваща животински продукти от менюто, както и Световен ден на кафето.

Световният ден на вегетарианците е учреден през 1977 г. с решение на световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците.

Международният ден на музиката пък се отбелязва за първи път през 1974 г. по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 г. по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за празник и на българските певци и музиканти.

И още един любопитен факт – 1 октомври е Международният ден на кафето. 

1 октомври е обявен за професионален празник на българските застрахователи през 1996 г., с решение на Асоциацията на българските застрахователи и Съюза на частните застрахователи.

Снимка: Александра Тороманова

Източник: КРОСС

Exit mobile version