Новини

Папа Франциск: Нека милосърдието процъфти отново!

Исус се е родил без лукс и удобства, но благодарение на това е „излязло наяве истинското богатство на живота“

Папа Франциск заклейми войните, които се водят по света, по време на традиционната си литургия на Бъдни вечер в базиликата „Свети Петър“, която е и първата от коледните му служби, пише OFFNews.

„Хората по света, които са жадни за власт и пари, поглъщат дори своите съседи, своите братя и сестри. Колко много войни има! И на колко много места днес все още се потъпкват достойнството и свободата!“, възмути се Светият отец, макар да не назова конкретно войната на Русия срещу Украйна.

Базиликата „Свети Петър“ беше препълнена по време на службата за първи път, откакто започна пандемията, като на нея присъстваха 7000 гости, а още 3000 души я проследиха отвън от площад „Свети Петър“. Папа Франциск нарече слабите и бедните „основните жертви на човешката алчност“.

„И тази Коледа човечеството, което ненаситно се стреми към пари, власт и удоволствия, не прави място за малките, за многото неродени, бедни, забравени хора, точно както е било с Исус. Мисля си най-вече за децата, които са погълнати от войната, бедността и несправедливостта“, каза папа Франциск.

Папата ръководеше литургията, но я отслужи предимно от седнало положение до олтара заради състоянието на коляното си. Той отбеляза, че Исус се е родил без лукс и удобства, но благодарение на това е „излязло наяве истинското богатство на живота“, а именно междуличностните отношения.

„Разбира се, не е лесно да напуснеш удобната топлина на светския живот, за да влезеш в суровата красота на Витлеемската пещера. Но трябва да помним, че без бедните няма истинска Коледа. Дори и без тях ние празнуваме Коледа, но не и Коледата на Исус. Братя, сестри, на Коледа Бог е беден: Нека милосърдието процъфти отново!“, призова Светият отец .

Очакваше се по време на тазгодишните коледни служби папата многократно да насочи вниманието на хората към страданията на хората в Украйна.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина