Новини

Първо коледно обръщение на Чарлз III

Риши Сунак раздава храна на бездомни в приют

Британският крал Чарлз III ще направи първото си коледно обръщение към нацията като монарх, в която отделя голямо място за отдаване на почит на покойната му майка Елизабет II. Това става в момента, когато Обединеното кралство е обхванато от сериозна стачна вълна, пише БНР.

Речта на краля е записана в църквата „Сейнт Джордж“ в Уиндзoр, където се състоя погребалната служба на майка му през септември . Тя ще бъде излъчена в 17.00 часа българско време утре в Коледния ден. В последното си коледно обръщение Елизабет II спомена за „предаване на щафетата“ на следващото поколение. Кралят и кралицата консорт ще се върнат към старата традиция да посрещат Коледа в имението Сандрингам, графство Норфък, след като това бе осуетено миналата година заради Covid-19.

Сред близките роднини се очаква да бъдат принцът и принцесата на Уелс – Уилям и Кейт. За разлика от Чарлз III в разрез с традициите тази година премиерът Риши Сунак се отказа от коледно обръщение и вместо това се обади лично по телефона на държавни служители, за да им благодари за „саможертвата в тази изключителна година“.

Това става на фона на стачен маратон в редица сектори с искания за заплащане, отговарящо на инфлацията.

Днес стачкуват железопътните работници.

От вчера едноседмична стачка започнаха служителите от граничен контрол на летищата Хийтроу, Гатуик, Манчестър, Бирмингам, Кардиф и Глазгоу, както и на пристанището Нюхейвън. Планирани са нови стачки в националното здравеопазване.

Риши Сунак вчера посети приют, където раздаваха храна на бедни и бездомни и лично обслужи някои от тях. Разговорът му с един от бездомните обаче стана повод за насмешки и критика от страна на опозицията, защото, според нея, той няма представа какво се случва в реалния живот.

В разговора премиерът отговаря утвърдително на въпрос дали ще оправи икономиката, но когато бездомният му казва, че това би било добре за бизнеса, Риши Сунак го пита дали той се занимава с бизнес и какви са неговите бизнес интереси. И тогава човекът му казва, че е бездомен и че приоритет сега му е да оцелее по Коледа и ще се радва по-късно, ако си намери някакво временно убежище, за да не е на улицата.

Снимка: Ройтерс

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина