Новини

Обесиха чучело на Ердоган в Стокхолм

Анкара привика посланика на Швеция в МВнР

Чучело, изобразяващо турския президент Реджеп Таип Ердоган, беше провесена с краката нагоре от кюрдски активисти пред кметството на Стокхолм в четвъртък сутринта, пише OFFNews. Анкара реагира много остро на пърформанса, като обвини Швеция, че не приема тероризма сериозно, щом кукла, изобразяваща президента на Турция може да бъде обесена през кметството на шведската столица. Посланикът на Швеция в Турция е бил извикан заради случая спешно във МВнР на Турция.

Външният министър Тобиас Билстрьом осъди категорично посегателството срещу личността на турския президент, което в момент, когато Стокхолм очаква от Турция да ратифицира влизането на страната в НАТО.

Анкара официално обвини в Швеция в нарушаване на поетите ангажименти да се бори с тероризма и да не допуска акции срещу Турция на своя територия.

Акцията е извършена от Комитетите от Рожава (по името на гр. Рожава в Сирия) – „мрежа за солидарност и единодействие с революционното движение в цял Кюрдистан“. Турските медии ги определят като привърженици на ПКК. Организацията качи видео от обесването на Ердоган в профила си в туитър, заедно с текст: „Историята показва как често свършват диктаторите, така че за доброто на всички, Ердоган: – Сега рискувай и подай оставка, за да не се окажеш с главата надолу на площад Таксим!“

Възможно е „обесването“ да е провокация, която цели да ядоса Турция и да спре влизането на Швеция в НАТО. В текста към споделеното видео от Комитетите на Рожава пишат още: „Казваме не на НАТО! Никакъв съюз с фашистите!“.

Говорителят на Ердоган Фахретин Алтун написа в Туитър по повод акта на обида към турския държавен глава, че „това е доказателство, че шведските власти не са предприели необходимите стъпки срещу тероризма, както твърдяха напоследък“. Той допълни също така, че Швеция трябва да спази обещанията си, за да се присъедини към НАТО.

Посланикът на Швеция беше извикан на среща в турското министерство в четвъртък следобед. От пресслужбата на външния минитсър на Швеция уточниха, че срещата се е състояла, но не дадоха подробности какво точно е казала турската страна по време на тази среща.

Междувременно шведското правителство отхвърли искането на Турция за екстрадиция на четирима турски граждани. Мъжете са в списъците, на хора, за които президентът Ердоган и Турция искат да бъдат екстрадирани. Мъжете са на възраст между 26 и 68 години и според Турция имат връзки с движението на Гюлен, което страната смята за терористична организация.

Обвиненията срещу четиримата включват всичко – от членство във въоръжена терористична организация и шпионаж до опит за извършване на преврат срещу правителството. Президентът Реджеп Тайип Ердоган посочи движението на Гюлен като отговорно за неуспешния опит за преврат през юли 2016 г.

Снимка: Twitter / Rojavakommittéerna

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина