АктуалноГрадътНовини

Новият общински съветник Славенски: Лична кауза ми е общината да работи за бизнеса и хората

По-лесно, безхартиено и с по-малко регулации местно управление иска Владимир Славенски от Демократична България

С назначаването на Йордан Иванов като областен управител, Пловдив се сдобива с нов общински съветник в лицето на Владимир Славенски. От политическа гледна точка смяната се очаква да е максимално гладка, тъй като и двамата са от квотата на ДСБ в листата на „Демократична България“, а политическият им профил е изключително близък. Новият общински съветник е роден през 1993 година, бакалавър по политология и магистър по бизнес администрация от Пловдивския университет, където е и докторант в катедрата по политически науки. Семеен, с едно дете.

Славенски е познат на пловдивския избирател като кандидат-депутат в няколко поредни национални вота, където се презентираше с класически десни икономически теми и акцент върху децентрализацията. Разговаряме с него в ролята му на общински съветник, където някои от основните приоритети, предвид различната позиция, са други:

– Какви ще са приоритетите Ви като общински съветник?

В дългосрочен план основен приоритет ми е подобряването на управлението на Община Пловдив. Това минава през изграждането на повече електронни услуги, прозрачност и ефективност на харчените публичните средства, истински диалог между гражданите и хората в администрацията и общинския съвет. Еднозначната ми оценка е, че Пловдив може да се управлява по-добре, ще работим в тази посока с активен ангажимент по каузите засягащи всички ни – транспорт, инфраструктура, екология, антикорупция.

Лична моя кауза, винаги е била електронизацията на услугите за бизнеса и хората. Колкото по-лесно, безхартиено и с по-малко регулации, гражданите могат да стигнат до администрацията, толкова по-добре за всички ни. Общината трябва да работи умно, за да са гражданите доволни.

В демократичното управление, всички граждани трябва да са будни за това което се случва в местната власт, тя най-пряко и непосредствено ги засяга. За това мои личен, организационен приоритет е да се срещна с максимално много граждани през мандата, да акумулираме казуси и проблеми, на които заедно да намерим решение. За целта, освен приемната която ще отваря, ще създам платформа, която да улесни гражданите да се свързват с мен, да даваме публичност на значимите проблеми, без значение за кой квартал или микрорайон става дума. По идентичен начин смятам да работя и с представители на малкият и среден бизнес в града, който често е засегнат от определени дейности на общината или общинската администрация. В хода на предизборната кампания за 46то Народно събрание се срещнах с десетки представители на бизнеса и се родиха добри идеи, искам да разширя обхвата и да чуя хората.

За всички пловдивчани е особено важно как се харчат парите им, за това ще запазя дълбока бдителност по отношение на всякакви злоупотреби с обществени поръчки, европроекти или други публични финанси. Смятам, че провали като електронните табла по транспортният проект, не трябва да се повтарят.

Важен приоритет, отстояван до сега от колегите в групата на Демократична България е чистотата на въздуха и подобряването на градската среда. Като човек с малко дете, това е особено важно за мен и ще работя в посока изграждането и прилагането на мерки, които да променят сегашната ситуация с мръсния въздух, такива мерки са на първо време изграждането на адекватен градски транспорт, отварянето на повече зелени зони в града, ограничаване на движението в централна градска част и редица други. Ето в момента на Общината и се съставя акт, че не изпълнява предписания по борбата за по чист въздух, ще следя и насърчавам процеса за по-синьо небе над Пловдив.

– Кои са най-важните неща пред града в идната година, и пред съветниците – в следващите месец-два?

Безспорно най-важният документ, който тази година най-накрая трябва да бъде приет е Общият устройствен план на града, фундаментално важен за развитието на Пловдив, за тома дали ще насищаме кварталите с още застрояване или ще се развиваме в периферията, повече мащабно строителство или среда обърната към хората. Общината трябва да получи повече контрол върху тези въпроси, и както казах, умно да планира и да работи, за да имаме след 10-15-20 години, истински европейски град от край до край. Не само в Центъра, но и в Остромила, Коматево и Гаганица.

В следващите месеци, най-важната ни работа ще бъде свързана с изготвянето на бюджета на Общината за тази година. Аз ще проследя разходите да се харчат максимално ефективно и да бъдат добре насочени. Като убеден защитник на децентрализацията смятам, че шестте районни кметства следва да получат повече ресурси и да ги харчат с максимален публичен контрол от хората по районите. Добре е в турболентните времена в които се намираме разходите за администрация да се оптимизират и най-важното, проектите за които се харчат средства да не отиват в нечие чекмедже, а да се изхарчат за пловдивчани, повтарям с ефективност на всеки лев.

– Наследявате на поста един от активните съветници и съпартиец в ДСБ Йордан Иванов – и ставате част от един добре работещ екип в Демократична България, какво е чувството и какви са очакванията за съвместната работа?

Първо да поздравя Йордан, той заслужава тази позиция с работата си досега и смятам, че е много добре подготвен за нея. Убеден съм, че работата му, като областен управител ще е от полза на пловдивчани и на всички от нашия регион. Специално благодаря и на всички приятели и съидейници от ДСБ Пловдив, които бяха зад мен в трите кампании миналата година. За мен е чест, но и отговорност да седна до другите колеги от Демократична България в Общинският съвет.

В много случай сме работили като екип с тях, дори и извън институцията. До момента групата ни в Общинския съвет вдигна високо нивото с експертиза и упорито отстояване на справедливи каузи. Уверен съм, че заедно ще надградим постигнатото и със съвместни усилия ще продължим да бъдем коректив на управлението. Наравно с това ще продължим да даваме иновативни идеи за развитието на града, да поставяме важни казуси, да осветляваме нередности като тези с Пловдивски панаир, транспортният проект или почистването на коритото на река Марица. В диалог с гражданите на Пловдив ще търсим решения на общите проблеми по микрорайони и квартали.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. На всички ни стана ясна, че ДаБъл-ите са ви основни спонсори, защото само вие ги отразявате, ми дайте нещо по-сериозно. Не играят в Общинския съвет,така че могат да си обещават каквото си искат. Неизпълнимо е.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина