ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Новини

НАСА успешно отклони астероид

Може да има бъдеща система за защита на Земята от опасни обекти

НАСА отчете исторически успех за космическата наука, след като за първи път в историята на изследването на космоса е извършено отклоняване на астероид.

От агенцията изпратиха към астероида Диморфос сонда, носеща името ДАРТ (Тест за пренасочване на двоен астероид – Double Asteroid Redirection Test). Контролираният удар се е случил на 27 септември – след 10-месечно пътуване на ДАРТ към астероида. Телескоп в Чили е заснел кадри, на които се вижда как зад астероида се е образувала опашка, дълга хиляди километри.

През септември учените заявиха, че е необходимо време, за да се докаже, че ударът се е случил както е било планирано.

Потвърждението идва днес. Промяната в траекторията на Диморф е установена чрез Дидим – астероид, около който Диморф обикаля. Орбитата (и времето, за което се извършва тази обиколка) е променена според извършените наблюдения с телескоп. Те сочат, че времето, за което Диморф обикаля Дидим (с диаметър 780 м), вече не е 11 часа и 55 минути, а 11 часа и 23 минути.

Това е първият в историята случай, при който създаден от човека апарат умишлено променя траекторията на подобно космическо тяло.

Този контролиран сблъсък представлява огромен пробивът в науката. Той доказва, че може да има бъдеща система за защита на Земята от опасни обекти. Според учените от НАСА подобна идея би била успешна ако се реагира рано и ако обектите не са големи.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина