ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Новини

Мобилизацията в Русия вече не е частична

Повиквателни получават и мъже извън обявените категории

Мобилизацията в Русия заради войната в Украйна вече трудно може да се нарече частична, пише Дневник. Из цялата страна хора биват призовавани в мобилизационните пунктове, включително без никакъв военен опит и и неотбили военна служба, на възраст над 60 години и многодетни бащи.

Това разказва руската служба на Би Би Си, която дава във втория пълен ден на мобилизацията примери от различни части на страната: свидетелства на руснаци, които теоретично трябваше да бъдат изключени от процеса.

Русия на книга не мобилизира хора на възраст над 60 г., нито многодетни бащи, които отглеждат децата си сами. Въпреки това в списъка се оказва и мъж на 38 г. с пет деца под 16-годишна възраст, който не е лишен от родителски права, а и не е служил в армията. В инструкциите в Москва пък в първия ден изобщо не се уточнява пределна възраст, няма данни за нужен опит, нито какви военни специалности се търсят (уточнението дойде едва по-късно).

„Реално това е война“

За кратко в някои руски региони имаше и забрана за напускане на административните им граници.

Павел Чиков, който ръководи правозащитната организация „Агора“, пише в „Телеграм“, че знае за случаи на повикани хора на възраст над допустимата за полковник, сержант, лейтенант от запаса. С други думи, министерството не се съобразява с мобилизационните възрастови прагове, обявени след решението на Путин.

Според друг събеседник на Би Би Си проблем е и че редът, по който се дават изключения на упоменатите категории в условията на мобилизация, все още не е уточнен.

„Реално това е война. Всички вие ще бъдете оправени за провеждане на военни действия“, обяснява служител на военен комисариат в Ставрополския край. Той се опитва да успокои мобилизираните: не за всички ще е война, не всички ще са в първите бойни редици. За Русия обаче нахлуването в Украйна си остава „специална военна операция“.

Руски канали в „Телеграм“ съобщават за нападения срещу комисариати за мобилизация в поне два града за ден, подобни инциденти имаше и вчера в поне четири други. В един от случаите бяха хвърляни коктейли „Молотов“.

Изключване на някои професии

Друг видеоклип показва ИТ експерт от най-голямата руска частна банка „Сбербанк“, извикан за мобилизация в район на Москва, който никога не е служил.

Едва днес министерството на отбраната заяви след запитвания, че някои работещи в ИТ сферата, информационните технологии и свързани със стабилността на националната платежна система и инфраструктурата на финансовите пазари, няма да бъдат мобилизирани. Целта била да се „осигури работата на отделните високотехнологични отрасли, а също и финансовата система“ на Русия според институцията, стига да са на пълен работен ден.

Би Би Си обаче цитира забелязания във видеоклипа ИТ специалист, който уверява, че не е единственият, повикан за мобилизация. По-рано от ИТ бранша дойдоха писма с искане служителите да бъдат освободени от мобилизация от съображения за национална сигурност. В крайна сметка заедно с част от сектора ще бъдат изключени и работещи в медиите (преди всичко държавните). На теория мобилизацията не се отнася и за депутати, но има данни за отпътуващи за фронта представители на законодателната власт, сред тях е и синът на ръководителя на анексирания от Русия Крим Сергей Аксьонов. Според сенатора Андрей Турчак, който оглавява генералния съвет на прокремълската „Единна Русия“, са получени заявления от четирима депутати на Думата, поискали да бъдат изпратени на фронта.

Медията разказва и за писма от жители на руски региони, чиито работодатели са получили писма за военен сбор (подготовка) на запасняци от военни комисариати далеч преди съобщението на Путин за частична мобилизация; в един цитиран случай решението се позовава на указ на Путин отпреди началото на войната.

Германия предлага помощ

Европейският съюз започна да обсъжда нови санкции срещу Русия в отговор на решението за мобилизация и „референдумите“ за фактическа анексия на окупираните територии.

Анализатори обаче коментират, че тези мерки може да се окажат символични. Евросъюзът използва голяма част от арсенала си от единодушно приемливи санкции, а едновременно с това държави като Унгария не просто не желаят нови мерки, а призовават за отказ от досегашните срещу Русия заради войната в Украйна.

Междувременно в Германия политици от управляващите социалдемократи предлагат помощ за руснаците, бягащи от мобилизацията. Предстои обаче да се разясни дали тези хора ще получат убежище или хуманитарни визи.

Канцлерът Олаф Шолц, за разлика от редица други европейски лидери, се обяви против затварянето на границите за руснаци. Чехия например вече заяви, че няма да издава хуманитарни визи.

Снимката е илюстративна

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина