Новини

Километрична опашка за погребението на Алексей Навални

Огромна опашка от хора се изви пред храма часове преди погребението на Алексей Навални в 14 часа (наше 13 ч). Тя достигна един километър час преди тялото на опозиционера да бъде докарано пред църквата „Божията майка“ в Москва, въпреки заплахите от репресии. Полицаи са разположени по високите части и покривите на сградите в близост до храма, OFFNews.

Ако се съди по кадрите на изданието RusNews и екипа на Навални, в църквата в Мариино са дошли Евгений Ройзман, политик от Екатеринбург, както и представители на германското и френското посолство.

Евгений Фелдман, журналист от „Медуза“, посочи, че лидерът на „Яблоко“ Григорий Явлински е дошъл на погребението на бившия съветски премиер и сенатор Николай Рижков, което се провеждаше паралелно в центъра на Москва. Навални започва политическата си кариера в „Яблоко“, отбеляза Би Би Си.

Навални почина на 16 февруари в наказателната колония в Сибир, където излежаваше 19-годишна присъда, след като през август бе признат за виновен в създаване на екстремистка общност, финансиране на екстремистки активисти и различни други престъпления. Той вече излежаваше присъда от 11,5 г. в затвор с максимална сигурност по обвинения в измама и други, които винаги е отричал и е твърдял, че са политически мотивирани.

Неговите роднини са допуснати в моргата, където се намираше тялото на опозиционера, в 10 часа, за да го вземат в последния му път. До момента тялото не е било предадено, съобщи говорителят на Навални Кира Ярмиш в X малко преди това, като допълни, че това може да доведе до закъснение.

Снощи служителите на погребалните агенции са отказали да отнесат тялото до църквата след заплахи по телефона. Опитите да се наеме катафалка са били осуетени от неизвестни лица, съобщиха от екипа на руския опозиционен лидер.

Говорителката Кира Ярмиш твърди, че шофьорите са били „повикани от неизвестни и заплашени да не закарат тялото на Алексей никъде“.

Ярмиш призова руснаците да не се страхуват и да отидат на погребението, което ще бъде предавано на живо в канала на Навални в YouTube.

Екипът му е срещнал трудности и при наемането на място за погребението му в Борисовското гробище. Първоначално планът бе публично прощаване и погребение, но са им казали, че „няма свободни гробищни работници, които да изкопаят гроба“, обяви директорът на Фондацията за борба с корупцията Иван Жданов.

Малко преди уречения час се оказа, че гробището е затворено за посещения. SOTA дори снима лепната за оградата обява.

Ден преди траурната церемония полицейски служители вече патрулираха на „Борисовското гробище“, казаха още от екипа на Навални. На разпространени в социалните мрежи кадри се виждат докарани голям брой метални огради и са били инсталирани камери за видеонаблюдение.

Снимка: Getty Images

„Искам хората, за които Алексей беше важен и смъртта му се превърна в лична трагедия, да имат възможност да се сбогуват с него“, каза майка му Людмила, след като съобщи, че е била притискана погребението на сина й да бъде тайно.

Снимка на корицата: Стопкадър

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина