Новини

Евродепутати: Русия да бъде призната за терористична държава

Русия да бъде призната не само за спонсор на тероризма, но и за терористична държава. Това поискаха огромната част от евродепутатите на пленарната сесия в Страсбург, предаде БНР.

Някои от тях дори настояха всички руски дипломати да бъдат изгонени от Европа, а други – в тази категория да влезе и Иран, който е неин съюзник.

Анджей Халицки от Европейската народна партия призова националните парламенти и страните-членки да действат в тази насока.

„Надявам се Европейският парламент да говори в един глас, независимо от партийната ни принадлежност и да принуди Съвета на ЕС и Комисията да действат“, допълни той и даде за пример убийствата на цивилни в Украйна, масовите гробове, отвличанията, бомбардирането на болниците.

„Градове като Мариупол, Волноваха и Попасна са напълно унищожени, в някои като Буча са открити масови гробове“, каза от своя страна депутатът от „Обнови Европа“ Пятрас Аущрявичюс.

„Точно в този момент Русия осъществява масирани ракетни удари по цивилни в Украйна и нейната критична инфраструктура. Достатъчно е само да си припомним ударите по железопътната гара в Краматорск и театъра в Мариупол при ясни индикации, че там има деца“, заяви той.

„Терминът „спонсор на тероризма“ съществува в американското, но не и в европейското законодателство“, каза евродепутатката от левицата Клеър Дейли. „Ако искате да назоваваме страни спонсори на тероризма, да го направим. Европейското спонсорство на израелския тероризъм в Палестина, западното спонсорство на саудитския терор в Йемен, продуктът ДАЕШ на френско-американско-британско-турското спонсорство в Сирия и Ирак. Десетилетия наред продължава подкрепяният от Съединените щати тероризъм срещу кубинската революция. Контрите в Никарагуа. Спомнете си Виетнам, Лаос, Камбоджа – ужас след ужас, терор след терор“.

„Току-що чухме думите на Путин“, заяви изказалата се веднага след това евродепутатка от Европейската народна партия Раса Юкниявичиене.

„Медиите никога не биха поканили говорител на „Ал Кайда“ след 11-ти септември. Затова не разбирам какво правят почти всеки ден говорителите на руските посолства по нашите телевизии“, каза Натали Лоазо от „Обнови Европа“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина