МненияНовиниРазследване

Дружество на три месеца с капитал от 500 лв. ще доставя топлия обяд в Смолян срещу 500 хил. лв.

Източник: За истината

Снимка: Община Смолян

Възможно ли е току-що създадено дружество с капитал от 500 лв. да спечели обществена поръчка за половин милион? При това само за един ден. Оказва се, че може – в Смолян, в последната година от третия мандат на кмета Николай Мелемов, пише сайтът за разследваща журналистика За истината.

Община Смолян неведнъж се е прочувала със скандални конкурси и нагласени обществени поръчки. За това не е случаен и фактът, че Министерството на финансите в свой анализ от 2022 г. посочи, че администрацията е в черния списък по опорочени процедури като рекордьор в страната по търгове само с един кандидат. Към този печален рекорд добавяме поне още един – за най-бързо проведена обществена поръчка. Толкова скоростна, че никой освен предварително избранатото дужество да не разбере за нея, да няма време да подготви и изпрати оферта. И така да зачеркне напълно заложената в Закона за обществените поръчки норма да не се ограничава конкуренцията.

Срок за оферти – само един ден

На 11 януари 2023 кметът Николай Мелемов обявява обществена поръчка за „Приготвяне и доставка на топъл обяд – кетъринг, по предварителна заявка на Община Смолян в рамките на проект „Топъл обяд в община Смолян”, финансиран с европейски средства по едноименната програма. Обявлението е публикувано след изтичане на работното време, по тъмно, когато хората са вече по домовете си – в 21.31 часа. Срокът за подаване на оферти е скъсен максимално – до следващия ден – 12 януари. Процедурата, която е избрал Мелемов, е събиране на оферти с обява. Поканил е три еднолични дружества – „Димитър Любенов кетъринг“, „Денимо-АМ“ и „Ева 11“.

И трите компании явно са били в течение на подготвената схема и подават офертите си за броени часове – от 12.31 до 15 ч. на следващия ден. И трите дават максималната цена за един обяд, предвидена по проекта – 3.20 лв. На 13 януари офертите вече са разгледани, а дружествата са поканени на преговори с комисията, назначена от Мелемов. И трите не отстъпват от максималната допустима цена, а се съгласяват да скъсят срока за отстраняване на евентуални недостатъци на приготвената и доставената храна. „Ева 11“ предлага да замени евентуално некачествена храна за 90 минути, „Денимо-АМ“ – за 60 минути, а „Димитър любенов кетъринг“ – само за 30 минути. Още същия ден комисията се събира и обявява за победител последното дружество.

Покана до фирма, известна само на кмета

Законът за обществените поръчки (ЗОП) допуска (чл. 182, ал. 1) в определени случаи да се използва процедурата на пряко договаряне с обявление, каквато е използвал кметът на Смолян. Но без да ограничава конкуренцията и със задължителна обосновка защо е предпочетен този механизъм вместо публично състезание. В обявлението на кмета Мелемов такава обосновка няма. Посочено е единствено, че законът дава такова право. Това е и първото нарушение за ЗОП. Но дори да използва прякото договаряне с покана за преговори до три фирми, Мелемов е длъжен да даде възможност на всеки български търговец да се включи в състезанието. Затова е предвидено задължението му по закон да публикува обявление в сайта на Агенцията за обществени поръчки. С обявяването на поръчката в 21.31 ч. със срок за подаване на оферти до следващия ден конкуренцията не само е ограничена, но е и брутaлно пресечена. Това е второто нарушение на закона.

При избор на фирми, до които да изпрати оферти за участие в договарянето, възложителят на обществената поръчка, в случая кметът на Смолян, е длъжен да отправи покана не до фирми, за които се сети, или които са му близки по една или друга причина. А до търговци, за които е публично известно, че имат капацитет и предлагат стоки и услуги на цена под пазарната. Сслучаят с „Димитър Любенов кетъринг“ изобщо не е такъв. Дружеството е регистрирано на 29 ноември м.г. с капитал от 500 лева. То никога не е приготвяло и доставяло храна. А собственикът и управителят му Димитър Любенов не е участвал в други дружества със сходен предмет на дейност. По тази причина той е напълно неизвестен за бранша.

По каква причина кметът се е спрял точно на това дружество, за да го покани на преговори и да му възложи доставката на топъл обяд за 200 жители на община Смолян от 1 февруари 2023 г. до 30 септември 2025, остава загадка . Тези съмнения основателно се засилват поради това, че конкуренцията съзнателно е била ограничена до минимум с еднодневния срок за подаване на оферти.

Още по-тревожен е фактът, че с тази обществена поръчка Николай Мелемов демонстрира пълно пренебрежение към съгражданите си, които разчитат на социална помощ. За да се нахранят.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина