АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Десетки се запознаха с архитектурните богатства на улица „Карловска“ (СНИМКИ)

Образователната обиколка на „Български архитектурен модернизъм“ показа красивите къщи, проектирани от знаменити пловдивски архитекти

Около 60 пловдивчани – сред които жители и наематели от района – и гости на града се запознаха с културното наследство по улица „Карловска“ и в непосредствена близост до нея в неделя на образователна архитектурна обиколка, организирана от фондация „Български архитктурен модернизъм“. Историците на изкуството Васил Макаринов и Теодор Караколев разведоха участниците от началото на улицата на река Марица до храма „Св. Иван Рилски“, с малка отбивка до днешното училище „Пейо Яворов“.

Улицата е изключително ценна, но нито една от сградите не е обявена за културна ценност и няма защита по Закона за културното наследство, коментираха водещите в началото на обиколката. Те добавиха, че се присъединяват към идеята на инициативната група в Пловдив, която се опитва да направи първата стъпка пред НИНКН и обявяването на част от сградите за ценности от ансамблово значение, заедно с няколко елементи от градската среда – големите павета, междуградската указателна табела „Пловдивъ-Пазарджикъ“, километричен камък, улични табели и др. Необичайно за града, но специфично за „Карловска“ са множеството запазени елементи по партерните етажи – метални щори, дограми на витрините, входни врати и др. подобни, добави още историците.

В същото време малка част от сградите са били обект и на проучвания. Досега известни в научните среди бяха единствено къща, проектирана от арх. Боян Чинков на ъгъла на „Братаница“ и „Карловска“, както и храмът „Св. Иван Рилски“. Последните съвместни проучвания на инициативната група за улица „Карловска“ и „Български архитектурен модернизъм“ изкарват наяве още няколко сгради – напълно неизвестни или такива, за които имаше единствено хипотези за авторството им. Такава е например впечатляващата ъглова сграда на „Карловска“ и „Марица“, чиито проектант е знаменитият пловдивски творец арх. Светослав Грозев. Друга къща по улицата пък е творба на арх. Стефан Тодоров, има и сграда от арх. Камен Петков.

Освен ценностите по самата „Карловска“, участниците преминаха и през днешното училище „Пейо Яворов“, построено през средата на 30-те години като гимназия „Екзарх Йосиф“, а разходката завърши пред храма „Св. Иван Рилски“, зад който оригинално е продължавала улица „Карловска“ – днес този участък вече е „Васил Левски“. На финала организаторите и посетителите на обиколката се обединиха около идеята, че историческите ценности по улицата трябва да бъдат запазени.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина