АктуалноИзбориМненияНовини

Асен Василев: Не, държавата няма да фалира

В коалиция Продължаваме промяната- Демократична България убедени, че ще има редовен кабинет след 2 април

Партиите от коалиция Продължаваме промяната- Демократична България и техните партньори са убедени, че слез изборите на 2 април ще сформират редовен кабинет. Това подчертаха лидерите на формациите пред журналисти в Пловдив днес. ПП-ДБ избраха града под тепетата  за представянето на част от приоритетите си и за няколко събития от кампанията си.

Асен Василев в детайл се спря на изявленията на служебния финансов министър Росица Велкова, която предупреди преди два дни, че публичните финанси на страната са под риск и е наложително да се предприемат мерки за „затягане на коланите”.

„Не, държавата няма да фалира. Ще се формира бюджет при 3 процента дефицит. Не е необходимо въвеждане на драконовски мерки и допълнителни данъци „Свръх печалба”. Виждаме срив на приходите от събираемостта на ДДС в страната и там трябва служебното правителство да насочи вниманието си. По този въпрос то дължи отговори. Задачата е да се събере ДДС в страната, а не да се чертаят апокалиптични картини. Всички други мерки трябва да бъдат оставени настрана”, подчерта Асен Василев.

Той уточни, че при 22,5 процента ръст на личните данъци, които гражданите са платили и ръст на приходите от ДДС при внос с близо 20 процента, се отчитат -17,8 % приходи от ДДС в страната, което е по-малко със 151 милиона спрямо миналата година.

„След такива изявления се иска оставката на министъра на финансите. Но ние сега не искаме такова нещо, тъй като след 2 седмици тя няма да е министър на финансите. Ще бъде сформирано редовно правителство след 2 април”, добави Василев.

Това повтори и Кирил Петков. Той добави, че следващото редовно правителство ще е с дълъг мандат. На въпрос как ще се случи сформирането на кабинет на ПП-ДБ на фона на социологическите прогнози за равни резултати на коалицията с тези на ГЕРБ. Петков заяви, че социолозите не хващат тези над 77 граждански организации, които са застанали зад ПП-ДБ. Асен Василев пък разкри, че коалицията има свое проучване, което показва значителна преднина над ГЕРБ.

Кирил Петков заяви още, че бъдещия кабинет ще работи с ясни приоритети, някои от които са Шенген и еврозоната. Както и сериозен фокус в земеделието, тъй като само с подкрепа на родното производство на храни, цените им ще паднат. „Стратегията за българското земеделие ще е национален приоритет”, каза Кирил Петков.

Съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов посочи, че вече е време за възстановяване на парламентарната република. „А не тази квази президентска република”, каза той. Заяви, че бъдещият редовен кабинет ще работи усилено в сферата на външната и вътрешната сигурност, като сред приоритетите е заработването на програма за ликвидиране на наркоразпространението в страната.  

Съпредседателят на Зелено движение Владислав Пенев също засегна темата за изявлението на финансовия министър от преди няколко дни и попита защо КФН не се е задействала в този случай. Колежката му в ръководството на Зелено движение Добромира Костова на свой ред добави, че ще се работи усилено здравословна среда за живот в цялата страна и във всички региони.

Пловдивските теми, които водачът на листата на ПП-ДБ Никола Минчев посочи, са завършването на проекта за градска железница, осигуряване на дом за пловдивската опера, завършването на околовръстното шосе.

Той добави, че разбира се, важен приоритет за коалицията остава правосъдна реформа, битка с корупцията и контрол върху главния прокурор. „Вчера отново независимата прокуратура ни напомни за себе си, като се намеси в предизборната кампания”, заяви Никола Минчев.  

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина