Новини

20 души, включително две деца, са били убити във Виница днес

Около 90 човека, 50 от които са в тежко състояние, са потърсили медицинска помощ след руската ракетна атака

Най-малко 20 души, включително две деца, са били убити по последни данни на украинските власти при руските ракетни удари във Виница днес, предаде Асошиейтед прес.

Градът се намира на 268 километра югозападно от украинската столица Киев и е далеч от основните фронтови линии на Източна и Южна Украйна.

Жилищни, административни и офис сгради са понесли „значителни щети и разрушения“ при атаката, която според украинската армия е била извършена с крилати ракети „Калибър“, изстреляни от подводница в Черно море, съобщи главната прокуратура на Украйна, цитирана от Ройтерс.

Украинската противовъздушна отбрана е свалила четири ракети над района, заяви губернаторът на Виницка област Сергий Борзов.

Ракетите са предизвикали пожар на съседен до сградите паркинг, който е обхванал 50 автомобила. Полицията съобщи за няколко души, които са в неизвестност, предаде Асошиейтед прес.

Около 90 човека, 50 от които са в тежко състояние, са потърсили медицинска помощ след атаката, която също така е унищожила и медицински център.

Гъст дим, издигащ се от висока сграда, и спасители, втурващи се към мястото на инцидента, се виждат на видеоклип, споделен в интернет. Украинските спешни служби публикуваха снимки, които показват редици изгорели автомобили и тлеещи отломки, а на една от тях се вижда преобърната детска количка, изоставена на улицата.

„Какво е това, ако не откровен терористичен акт“, написа украинският президент Володимир Зеленски в „Телеграм“.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба обвини Русия, че е извършила „поредно военно престъпление“. „Ще изправим руските военнопрестъпници пред съда за всяка капка украинска кръв и сълзи“, написа той в „Туитър“.

Руското министерство на отбраната засега не е коментирало случилото се във Виница.

Русия, която нахлу в Украйна на 24 февруари, отрича да взема умишлено под прицел цивилни, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Снимки: offnews.bg

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина