Новини

140 земетресения от полунощ досега в Турция и Сирия

Сеизмолозите предупреждават, че вторичните трусове може да продължат и година

136 земетресения станаха от полунощ досега в поразената от два опустошителни труса с магнитуд 7,8 и 7,5, вчера, показват данните на Европейския средиземноморски сеизмологичен институт. В съседна Сирия, също тежко засегната от бедствието, са станали 7, пише OFFNews. Сеизмолозите предупреждават, че вторичните трусове може да продължат и година.

От полунощ турско време до 10:11 ч местно време (9:11 ч българско) те са 136.

Най-силното от тях стана в 10:11 ч – 5,4 по Рихтер с епицентър на 13 км северозападно от турското градче Синджик в Адияман. Първоначалните данни на ЕССЦ сочеха 5,7 и впоследствие бяха коригирани.

Второто по сила също бе в Турция в 6:13 ч – 5,3 по Рихтер. Епицентърът му е на 13 км североизточно от Бесни – град с около 37 хил. души население, близо до Газиантеп.

Трето по-значително бе с магнитуд 4.9. То стана 57 минути след полунощ на 5 км североизточно от Гьоксун, град в провинция Кахраманмараш с население около 34 хил. души.

4.8 по Рихтер разлюля 80-те хиляди жители на Елбистан в провинция Кахраманмараш 15 минути след полунощ.

4.5 стана в 9:40 ч на 7 км от Гьоксун в провинция Кахраманмараш. Осем минути по-късно бе регистриран трус с магнитуд 4.9 в Централна Турция, провинция Малатия.

Две от земетресенията в Сирия бяха с магнитуд над 4 – 4.5 разтърсиха 340-хилядния пристанищен град Лата́кия в 1:29 ч след полунощ. Земетресение с магнитуд 4.8 стана на територията на Сирия, по границата с Турция, на 8 км северозападно от турския град Яйладаги.

Хората в 10-те засегнати области не смеят да се приберат, нощуват в оцелели зали, в колите си въпреки мразовитото време.

„Турция преживява небивало бедствие в историята на републиката“ – коментира пред БНТ посланикът на страната в София Айлин Секизкьок. Тя отбеляза, че дължината на разломните линии е 350 км, 30 000 кв. м е засегнатото пространство, а засегнатото е население наброява 13,5 милиона души. 5900 сгради са напълно сринати, 15 000 са ранените до момента, но се боим, че тези числа ще нараснат, каза посланик Секизкьок.

„Имаме нужда от подкрепа, благодаря на българския народ за помощта. България е първата държава след Азербайджан, която се задейства“, каза още посланикът и допълни, че президентът Радев ѝ се обадил в 6 сутринта вчера, за да я информира, че България изпраща помощ.

„Имаме нужда от подкрепа на международната общност“, каза още Айлин Секизкьок. Необходима е институционална подкрепа, която да се координира от страна на Турция.

„В областите, където се случи бедствието, и в следващите етапи различни въпроси излизат на преден план. На този етап имаме нужда от екипи за първа помощ, особено в градските райони, където имаме много тежки щети в градската инфраструктура. България осигури такъв екип“, каза Айлин Секизкьок. Още 40 държави са изпратили такива екипи.

Вторичните трусове продължават и са много силни, имаме и срутени болници, но много държави ни изпращат полевите си болници, каза посланикът на Турция в София.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина