Новини

1200 случая на дезинформация засече ЕС от старта на войната в Украйна

От началото на войната, която Русия започна срещу Украйна, ЕС е засякъл над 1200 случая на дезинформация, пише БТА. Информацията идва от Европейската служба за външна дейност (ЕСВД). Уточнява се, че дезинформацията е насочена срещу Украйна, ЕС, отделните европейски държави и цялата единомислеща общност, изправила се срещу руското нападение и подкрепяща Киев.

Сред десетте случая, засягащи България, на специализирания сайт euvsdisinfo.eu като източници на дезинформация са посочени bgr.news-front.info (9 заглавия) и Russia Beyond (1 заглавие). Предвижда се занапред на сайта на ЕСВД да бъде обособен раздел, в който на различни езици да се пояснява как действа дезинформацията. Засега разделът не съдържа български език, но е преведен на руски, арменски, грузински и азерски.

ЕСВД допълва, че с началото на войната е отчетен рязък скок в броя на случаите на употреба на думите „нацистки“ по отношение на Украйна (300 процента) и „геноцид“ (500 процента) в сайтове, известни с разпространението на дезинформация. В ход са мащабни дезинформационни кампании и опити за изопачаване на информацията на различни езици на десетки платформи – онлайн и офлайн, пояснява ЕСВД. Допълва се, че целта на дезинформационните дейности е внасяне на разделение в обществото и създаване на объркване, за да се отклони вниманието от руското нападение и извършваните в Украйна военни престъпления.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина