БългарияНовиниПод небето

Световният фонд за природата прави образователна беседка за животинските видове по река Марица

На събитието ще присъства и посланикът на Черна Гора в България Н. Пр. Снежана Радович

Природозащитната организация WWF ще откире днес в Защитена местност езеро „Мъртвицата“ до пловдивското село Поповица образователна беседка. На откриващото събитие ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова и екип специалисти от отдел „Гори“ ще  запознаят присъстващите с настоящи или вече изчезнали видове от района на р. Марица.

На събитието ще присъства и посланикът на Черна Гора в България Н. Пр. Снежана Радович.

Природозащитниците ще използват случая да разкажат повече и за недооценяваните, но изключително важни крайречни гори. Поради специфичното им разположение в граничните зони между водните и сухоземните екосистеми, те са толкова богати на биоразнообразие, че приличат на екваториалните джунгли. Освен дом на стотици растителни и животински видове, крайречните гори са изключително важни за предпазването от наводнения и свлачища, като в същото време естествено пречистват водата в реката.

Местообитанията край реките обаче са крехки и уязвими екосистеми. Те са силно чувствителни към промените във водния режим, а също и към човешките въздействия. В резултат от различни намеси, някои видове вече не се срещат, а други са застрашени. Сред тях е и емблематичната за района бяла водна лилия.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина