Новини

Пловдив се представя с „Епископската базилика на Филипопол“ на Международна туристическа борса

Едно от най-важните събития в календара на туристическата индустрия в България, което всяка година привлича водещи компании от страната и света, Започна днес в „Интер Експо Център“ в столицата. 37-то издание на Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“ се провежда от 13 до 15 февруари 2020 г., с участието на туристически компании и дестинации от 25 държави. Проявата дава уникална възможност общините и мениджърите на туристически обекти да съпоставят своите предложения с конкурентите и да почерпят идеи, които да интерпретират в бъдеще. В тазгодишното издание на изложението се включват близо 60 нови участници , което се определя като индикатор за един нов поглед към българския туристически пазар.

Община Пловдив е традиционен изложител във „Ваканция и СПА Експо“ чрез ОИ „Старинен Пловдив“, като тази година акцентът на представянето на града е поставен върху „Епископската базилика на Филипопол“.

Международното изложение бе открито официално от Министъра на туризма Николина Ангелкова.

На откриващата церемония присъстваха заместник-кметът по култура, археология и туризъм на Община Пловдив Пламен Панов и заместник- директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ Рая Маринова. Специален гост на щанда бе Десислава Тальокова – изпълнителен директор на Фондация „Америка за България”.

Епископската базилика на Филипопол е най-голямата раннохристиянска църква в страната. Открита при разкопките монета на император Лициний (308-324) дава основание на хипотезата, че базиликата е сред първите, построени в Римската империя след легализирането на християнството през 313 г.

Открита при строежа на булевард в центъра на Пловдив през 1982 година, Епископската базилика на Филипопол отново ще оживее за жителите и гостите на града благодарение на публично-частно партньорство между Фондация „Америка за България“, Община Пловдив и Министерството на културата.  Процесът по реставрацията на Епископската базилика започна през 2014 г. и надгражда опита на Фондация „Америка за България” и Община Пловдив от успешната реставрация на Малката базилика.

Културният център на реставрираната базилика ще отвори врати за посетители през април 2020 година и ще разкрие над 2 000 кв.м. римски мозайки от IV-VI в.сл.Хр., експонирани на две нива – in situ и на втори етаж. Върху мозаечните оживяват над 100 уникални медальона с различни видове птици – от танцуващи токачки до пауни с разперени опашки, от бъбриви папагали до птичка, която храни малкото си.

Пловдивският щанд „Епископската базилика на Филипопол“ е заложил на атрактивен дизайн, с характерни елементи и открояващ се бранд, който включва фрагменти от известните мозайки и препратка към някогашния вид на Базиликата с уникални медальона с различни видове птици.

В подкрепа на идеята за осъществяване на делови срещи с настоящи и бъдещи партньори сред атмосферата на промотираната дестинация, на щанда са разположени множество рекламни материали за Пловдив, културните събития от Календара за 20202 и културно –историческите забележителности, както и най-новите информационни материали за обекта „Епископската базилика на Филипопол“.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина