Гледайте „Войната за планетата на маймуните“ и „Валериан и градът на хилядите планети“ на Филмови нощи във Филипополис

Нощна смяна

За почитателите на киното, тази вечер в Лятно кино „Орфей“, можете да гледате  „Войната за планетата на маймуните“ на Мат Рийвс и „Валериан и градът на хилядите планети“ на Люк Бесон

От 20:10 можете да гледате „Войната за планетата на маймуните“ 3D. Трилогията за генно модифицирани шимпанзета с човешки разум и емоции поставя край на линията възход-зора-война с епично разчистване на сметките между последните оцелели от двете раси.

Две години след Зората крехкият мир между хора и маймуни е разрушен и жестокият Полковник (Уди Харелсън) настъпва в горите край Сан Франциско, за да убие водача на приматите Цезар (Анди Съркис). С трупането на мъртви маймуни по пътя на военните всяка надежда за мир се изпарява, а косматият лидер тръгва на лов за лично отмъщение. "Погледни очите си, почти човешки са", казва Полковникът при първата среща с близкия вид и го разбираме отлично – технологията motion capture тук не е евтино забавление, а реалистично зрелище. След четири филма като Ам-гъл, два като шимпанзе и един като Кинг Конг даваме на Анди Съркис специална награда за актьорски умения без да показва на екрана истинското си лице.

Веднага след това, от 23:30 часа започва „Валериан и градът на хилядите планети“ 

Стигна се дотам, че границата на технологиите е въображението и това е добре за мен, защото то е всичко, което имам", подготвя ни Люк Бесон за новия си сай-фай екшън.

Като добавим към това и малко от атмосферата на Петият елемент, филмът е същинска космическа одисея по френските графични новели на Пиер Кристен и Жан-Клод Мезиер от 60-те. Комиксите вдъхновяват режисьора още като дете, а като голям вече е готов да ни срещне със своята представа за агентите Валериан и Лорелин в извънземния 28 век. Двамата потеглят на мисия с кораба Алфа, населен с хиляди странни същества от цялата Галактика, но уж обичайната операция ги превръща в неволни участници в заговор. Докато те щурмуват новата си цел – да спасят Вселената от невидима заплаха, ние потъваме в шареното бъдеще като в пакетче Skittles, но дори смелите CGIефекти не могат да предскажат развръзката: "злодеят не е този, когото подозирате, и злото не е това, което си мислите.

Споделете ни във:

2 thoughts on “Гледайте „Войната за планетата на маймуните“ и „Валериан и градът на хилядите планети“ на Филмови нощи във Филипополис

  1. Такова заглавие ми звучи идиотически. Не че ме интересува – нито стъпвам на Сай-Фай със Специални Ефекти (а без Качества!) нито чета таквази литература; нито можах да изчета един параграф от привлекателното описание тука (напълно отблъскващо) – но просто ГРАБВА С ГЛУПОСТТА си (дали пък не е машинен превод от ингилизко-алабамски както е модата из ПLOVEдив?) Егати джобните „планети“. Знам, че не съм прав

  2. да бе, да, ша са юрнем да купуваме билетчета, чакай малко ... каза:

    Не схванаха будалите дето плащат на ПодАльошата че пропагандата тук ИМА ОБРАТЕН РЕЗУЛТАТ = ОТБЛЪСКВА. Щом тая стока (помните ли „крафт-бира-тиквеник“!?!) Дернев я продава, значи не става, не е стока. Минавам на другия тротоар и аз като ‘сички. Купуй, народе, че кинце къде другаде – вкъщи?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.