ГрадътКултураНовини

Тридневна винена фиеста очаква посетителите на Стария град този уикенд

Започва 10-тото издание на любимия на пловдивчани и туристи фестивал Дефиле Вино и гурме“

„Дефиле Вино и гурме“ очаква вино и гурмелюбители в Стария град на Пловдив за десетото издание на фестивала. То ще се проведе на 10, 11 и 12 май. Общо 16 локации в Стария град ще бъдат сцена за 55 участника, сред които 43 винопроизводителя и 12 производители на храни и продукти. Новите участници тази година са 8 на брой. За втора поредна година фестивалът ще се проведе в 3 дни – петък, събота и неделя и ще бъде прекрасно допълнение на празничната Великденска седмица.

Откриването е в петък – 10 май, традиционно с Дионисиево шествие, което ще тръгне в 13 ч. от пл. Стефан Стамболов, съпроводено от Бог Дионис и ансамбъл „Тракия“. С музика и танци шествието ще достигне до сърцето на Стария град. Ново ще бъде мястото на официалното откриване. За първа година то ще се проведе на ул. „Д-р Стоян Чомаков“ 1 пред Туристическия информационен център до Хисар капия в Стария град и храм „Св. св. Константин и Елена“.

В 14 ч. организаторите и официалните лица ще приветстват участници и присъстващите гости, след което ще бъде даден старт на тридневната винена фиеста. Това стана ясно по време на провелата се днес пресконференция в ДК „Борис Христов“, която традиционно предшества всяко издание на дефилето. В нея участваха заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив – Пламен Панов, председателят на УС на „Съвет по туризъм – Пловдив“ и председател на УС на „Тракийски туристически район“ – инж. Любозар Фратев и доц. д-р инж. Христо Спасов – зам.-ректор, ръководител на катедра „Технология на виното и пивото“ и председател на Общото събрание в УХТ.

„Дефиле вино и гурме 2024“ се провежда под патронажа на Министерство на туризма и с подкрепата на Министерство на земеделието. Организатори на фестивала са „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив”, Университет по хранителни технологии – Пловдив. Събитието се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2024 година.

На 10 май /петък/ дегустационният ден ще бъде от 14:00 ч. до 19:00 ч. На 11 май /събота/ от 11:00 ч. до 19:00 ч. и на 12 май /неделя/ от 11:00 ч. до 18:00 ч.

Локациите в които ще се дегустира вино и гурме продукти са: Галерия „Енчо Пиронков”, Къща „Нишанян“ /нова локация/, Резиденция „Тракарт“, Къща „Бирдас“, Аптека „Хипократ“, Експозиция „Георги Божилов – Слона”, Галерия „Златю Бояджиев”, Галерия Андромеда Арт /нова локация/, Етнографски музей, Балабанова къща, Къща „Хиндлиян“ /нова локация/, Къща „Георгиади”, Къща „Недкович“, Къщата на Иван Черноземски,  „Данчовата къща“ и Хотел „Бел Вил“.

Посетителите на фестивала ще могат да опитат над 250 вида вина и десетки гурме вкусаДегустацията на вино се осъществява с жетони по 0.75 лв. /един жетон е равен на една дегустация/. Пред всяка фестивална локация ще има информационен пункт, от който посетителите ще могат да закупят жетони и дегустационни комплекти – брандирана стъклена чаша за дегустации, кожен държач за чашата, брандирана торба за вино и сувенирен магнит, изработени в ОП „Социално предприятие за хора с увреждания“ към Община Пловдив. Промоционални дегустационни комплекти ще се предлагат в grabo.bg до 8 май.

Организаторите ще продължат и традицията си да предоставят 5% от печалбата на фестивала под формата на стипендии на студенти по специалностите в туризма, изявени като доброволци по време на фестивала „Дефиле вино и гурме“.

Дегустационно жури, оглавявано от експерти от Университета по хранителни  технологии, ще проведат конкурс за „Най-умело съчетание между вино и храна”. Отличните вкусови комбинации ще бъдат обявени във фейсбук страницата на фестивала и на място по щандовете на участниците с информационни табелки.

Посетителите, вино и гурме любителите, също ще могат да гласуват и да подкрепят своите фаворити в дигитална анкета за „Любимо бяло, червено и розе вино“, както и за „Любим вкус“. QR код към анкетата ще бъде достъпен в печатния каталог, който ще се раздава по време на Дефилето.

ФЕСТИВАЛНА   ПРОГРАМА

10 май /петък/

13:0– Дионисиево шествие съпроводено от фолклорен ансамбъл „Тракия“ –
пл. Стефан Стамболов

14:00  Официално откриване на десетото издание на Дефиле Вино и гурме” –
ул. „Доктор Стоян Чомаков 1 /площадът пред Туристически информационен център и църквата „Св. Св. Константин и Елена/“;

14:15  Начало на дегустациите в Стария град

17:00 – Представяне на книгата „Виното между живота и смъртта“  и разговор на чаша вино с автора Пламен Димитров- Къща „Иван Черноземски“.

19:00  Край на дегустациите в Стария град на Пловдив

19:00 – Арт работилница на чаша вино „Направи си сам фантастична градина от скуленти“ – Регионален Природонаучен музей Пловдив.

19:00 – „Игри и вино за необвързани“ – Капана ул. „Алцеко“ 14

11 май /събота/

11:00 – Начало на дегустациите в Стария град

12:00 – Играй с нас „Винословица“ – индивидуална или отборна игра с награди / –
Галерия Енчо Пиронков;

15:00 –  Фолклорно изпълнение на Бистришките баби и техните внучки – Къща „Иван Черноземски“ /ул. „Цанко Лавренов“ № 5/.

19:00 – Край на дегустациите в Стария град

*Очаквайте през целия ден в различните локации талантливите момичета от „Девическа хорова формация Евмолпея“.

12 май /неделя/

11:00 – Начало на дегустациите в Стария град

12:00  Що е то топинамбур? Презентация с Тони Стоев „Запознайте се с уникалните свойства на продуктите от земна ябълка“ – Къща „Иван Черноземски“ /ул. „Цанко Лавренов“ № 5/.

14:00 – „Малките неща“ – Литературно соаре с Паулина и Виделина. По стихове на големия поет Валери Петров. Музикално-поетично послание за  малките удоволствия, които осмислят живота ни, едно от тях е виното. Музикален съпровод Никола Николов – виолончело. Хотел Бел Вил /ул. „Петко Р. Славейков“ 24, – Хотел „Бел Вил“ /ул. „Петко Р. Славейков“ 24/

16:00 – Не се сърди (винено) човече – отборна игра с винени чаши и награди за най-късметлийския отбор – Лапидариум, пл. „Атанас Кръстев“;

10, 11 и 12 май – Включи се в градска игра „Изпитанията на Дионис“

Впуснете се в градско предизвикателство – помогнете на Дионис да възвърне сетивата си и да се наслади на “Дефиле Вино и гурме”! Очакват ви 9-те изпитания за остроумие, изобретателност и находчивост. Разкривайте улики, решавайте загадки и преодолявайте препятствия, докато научавате за богатата история и култура на Пловдив, Стария град и виното. С всяко завършено изпитание Дионис се приближава все повече до развалянето на проклятието и възвръщането на сетивата си. Ще успеете ли да стигнете до края? Всеки стигнал до края ще получи комплимент – 4 жетона за дегустация, а най-бързите 3 отбора в нашето класиране

18:00  Край на дегустациите в Стария град

Всички участници и локации вече са обявени в официалната фейсбук страница на събитието: www.facebook.com/wineandgourmetfestival и сайта на фестивала: www.wineshowplovdiv.events

Консумацията на алкохол е забранена за лица под 18 години.

Спонсори: Бултрако Моторс АД, Техно Акташ АД и Актуал индъстрис ООД,

Партньори и приятели: Летище „Пловдив“, „Михалково“ АД, „Енко Пластикс” ЕООД, ETNHost, Лед на кубчета „Ледена епоха”, Регионален Исторически музей – Пловдив, Регионален Етнографски музей – Пловдив, Сдружение „Бизнесът за Пловдив”, Девическа хорова формация „Евмолпея”, Бистришките баби, Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Ас.Златаров“, Професионална гимназия по хранителни технологии и техника.

Медийни партньори: БНТ – Пловдив, Катра ФМ, БНР – Пловдив, Plovdiv24.BG, Дарик радио, Вестник „Марица“, Пловдив Онлайн, Bgtourism.bg, СОЛ „Комюникейшънс“, Супермаркети „ЛЕКСИ”, Wine Tour Maker, Winetours.bg, Лицата на града, How2Plovdiv, Филибето.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина