ГрадътКултураНовини

Три ансамбъла отбелязват Деня на народните будители с концерт в Пловдив

Събитието е посветено на твореца и диригент Стефан Мутафчиев

В Деня на народните будители – 1 ноември, Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и Община Пловдив имат удоволствието да поканят пловдивчани и гости на града на концерт- поклон пред делото и паметта на доц. Стефан Мутафчиев.

В събитието, посветено на 80 години от рождението на твореца и диригент – Стефан Мутафчиев, ще вземат участие хоровете и оркестрите на Фолклорен ансамбъл „Тракия“, Професионален фолклорен ансамбъл „Пазарджик“ и Национално училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“.

Концертът на 1 ноември 2022 г., в Дом на културата „Борис Христов“, с начален час 19:00 часа е подарък от община Пловдив за жителите и гостите на града по повод празника.

Входът е с безплатни покани, които могат да се вземат от сградата на ФА „Тракия“ – ул. „Даме Груев“ № 1А и от билетна каса на Дом на културата „Борис Христов“ – ул. „Гладстон“ 15.

Доцент Стефан Мутафчиев (1942 – 1997) е роден в град Търговище. Автор е на музикално-сценични произведения, симфонична, камерна и хорова музика. Той е сред утвърдените имена в областта на фолклорния жанр, композитор, който в творбите си умело поднася музикалния първообраз, развивайки и дообогатявайки го със смели, новаторски и нестандартни похвати.

Музиката му формира основния репертоар на Ансамбъл „Тракия“. Като негов дългогодишен главен художествен ръководител и първи диригент осъществява активна концертна дейност и звукозаписи за БНР , БНТ , Радио Пловдив, Радио Стара Загора.

Хорът на „Тракия“, под диригентството на доц. Мутафчиев, заедно с Марсел Селие – швейцарски етнолог, музикант и продуцент, издател на български фолклор, записва своите прекрасни песни на втория и третия компакт диск от поредицата „Мистерията на българските гласове“ и има огромен успех в зала „Олимпия“ в Париж през 1990 г. Той е номиниран за наградата „Грами“ и се нарежда на трето място в класацията на „Билборд“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина