ГрадътКултураНовини

Стартира шестото издание на Международния фестивал на поезията „ОРФЕЙ“

С церемония по връчване на отличието „Доктор хонорис кауза“ на в. „Пловдивски университет“ на грузинския поет Роберт Месхи днес стартира шестото издание на Международния фестивал на поезията „ОРФЕЙ“ – Пловдив 2023.

Събитието е от 17.30 часа, 10 май, в 7 аудитория на ПУ „Паисий Хилендарски“ (Ректорат). Ще бъде промотирана и току-що излязлата в Тбилиси билингва книга със стихове на Роберт Месхи и пловдивския поет Тильо Тилев.

На 11 май, четвъртък, от 18 часа в Малката раннохристиянска базилика на Пловдив е официалното откриване на МФП „Орфей“ с участието на 10 поети от 8 страни. То ще е с четене на поезия на роден език от всеки от участниците и превод на български. Специално видеообращение към фестивала с благодарност за българската подкрепа за Украйна – от украинската поетеса Юлия Бережко-Каминска.

На 12 май, петък, от 17 часа отново в Малката раннохристиянска базилика на Пловдив ще се състои писателски форум Ars poetica – разговор за поетическото изкуство и орфизма между участниците във фестивала с ученици от хуманитарни гимназии и студенти от ПУ „П. Хилендарски“. Веднага след това – от 18 часа, е церемонията по награждаването на призьорите на шестото издание на фестивала и заключителното четене.

Тази година Голямата награда „Орфей“ за изключителни достижения в поезията е за пловдивския поет Йордан Велчев. Кои са другите отличени – в петък, 18 ч., Малка базилика на Пловдив.

Всички събития са с вход свободен, а на място ще се раздават мултиезичните издания на фестивала.

Заповядайте!

Всичко за участниците и техните творби – на роден език и в преводи на български и на английски, четете на мултиезичния сайт www.orpheus-p;ovdiv.eu.

Ars longa, vita brevis.

Партньори на Орфей – Пловдив тази година са Чешкият и Словашкият културни центрове, ПУ „Паисий Хилендарски“, хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ и Езикова гимназия „Пловдив“.

МФП ОРФЕЙ – ПЛОВДИВ 2023 е творчески продукт на фондация Пловдив ЛИК, подкрепен от Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2023 г.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина