АктуалноКултураНовини

Разбойническа история в Кукления театър в Пловдив 

Историята на разбойническите Ромео и Жулиета разказва първият премиерен спектакъл на Държавен куклен театър – Пловдив за новия театрален сезон. Екипът на Куклите кани на премиерата на „Роня, дъщерята на разбойника“, по книгата на любимата на поколения деца Астрид Линдгрен, днес 6-ти октомври в 19:00 часа.

Спектакълът разказва историята на два враждуващи разбойнически рода, на Матис и Бурка. Враждата помежду им се предава от баща на син и вече никой дори не помни защо всъщност се мразят. Но омразата е станала част от живота им. И всичко щеше да продължи кой знае докога, ако един ден не се бе случило това – на разбойника Матис му се роди дъщеря – Роня. По същото време на смъртния Матисов враг, Бурка, му се роди син – Бирк. Не след дълго двете деца се срещат и всичко се обърква… Или се оправя?

Екипът на Куклите е сътворил една история за истинско приятелство, детска самоувереност и не толкова детска решителност, която може да промени всичко към добро.

Режисьор на спектакъла е Христина Арсенова, която умело подчертава безсмислието на омразата в света на възрастните, като им се противопоставят чистият детски поглед и смелостта да избереш неотъпканата пътека на доброто и обичта.

„Посланието в тази приказка е много силно и за родителите, и за децата. То е различно, защото Астрид Линдгрен казва във всичките си книги, че иска да види децата да се забавляват, но не е съвсем така. Тя е винаги на страната на децата, на тяхната мъдрост, на правото им да вземат решенията за своя живот. В съвременния свят виждаме, че децата са съвсем различни. Те имат позиция, опълчват се на родителите си. В нашия спектакъл ние сме на страната на децата. Те могат да се вслушват в съветите на родителите си, но имат право да построят своя живот така, каккто те искат. Със своята чистота и своята недетска понякога решимост те успяват да случат нещата по по-добрия начин”, казва режисьорът Христина Арсенова.

Творческият екип на „Роня, дъщерята на разбойника“ – сценографът Емелияна Тотева и композиторите Гергана и Алекс Анмахян, умело подчертават концепцията с детайлни кукли и музика със силен емоционален заряд.

В спектакъла участват актьорите Калина Вълчева, Наталия Василева, Велизар Евтимов и Димитър Николов – Шаблата.

Театърът очаква своите малки и големи зрители да се заподнаят с Роня през тази и следващата седмица. Представлението ще се играе в две поредни съботи /7-ми и 14-ти октомври/ в редовните часове за детски представления в театъра – 10:30 и 11:45 ч.

Билети има на касата на театъра и онлайн на eventim.bg и grabo.bg.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина