Пловдив отново става люпилня за архитекти по опазване на недвижимото културно наследство

Култура Новини
архитектурен паметник

След двегодишно прекъсване започва записването за курса на НИНКН и школата „Шайо“ за опазване на архитектурни паметници

Започва записването за специализирания курс по опазване на недвижимото културно наследство, организиран от НИНКН и френския център за висши науки „Шайо“.

9-ото издание на курса 2022 – 2024 г. ще се проведе в Пловдив. Началото е на 30 септември. Продължителността е 4 семестъра, 700 учебни часа – два пъти месечно, през седмица, в четвъртък, петък и събота.

Обучението е предназначено за архитекти.

Курсът включва лекции по история, архитектурно заснемане и художествена реставрация, исторически особености на българските сгради, църкви и манастири, международни норми и стандарти, патология на строителните материали.

Преподавателите са французи и българи – архитекти, историци, археолози, изкуствоведи и реставратори, авторитети в своите области. След втория семестър гост-преподавателите от Франция ще водят ателие по архитектура и урбанизъм.

В края на 2-годишната школа всеки специализант защитава дипломен проект, за да получи професионален сертификат от НИНКН и Екол дьо Шайо.

За лекциите на френските преподаватели е осигурен превод.

Необходимите документи за кандидатстване са мотивирано заявление за участие в курса, автобиография, копие от диплома за висшe образование, специалност „Архитектура“.

Срокът за подаване на документи е до 1 август 2022 г.

Таксата за участие е 800 лв. на семестър.

Документите ще бъдат приемани на хартиен носител в деловодството на НИНКН на адрес София 1000, бул. „Ал. Стамболийски“ № 17  и на електронен адрес [email protected].

Над 100 архитекти са завършили програмата от началото й през 2000-та година досега. Почти всички работят в областта на опазването на недвижимото културно наследство.

Школата на Шайо, основана през 1887 г., задава европейските стандарти в сферата на проучването, документирането и опазването, реставрацията и съвременното осмисляне на недвижимото културно наследство.

В края на миналата година НИНКН, Екол дьо Шайо към Центъра за архитектура и наследство в Париж, Министерството на културата и посланикът на Франция у нас подписаха споразумение за сътрудничество, с което курсът бе подновен след двегодишно прекъсване.

Споделете ни във:

2 thoughts on “Пловдив отново става люпилня за архитекти по опазване на недвижимото културно наследство

  1. ЛОЗЕТО НЕЧЕ МОЛИТВА, байно, МОТИКА САКА!

    Дюлгери трябват, доценти си имаме в излишък…

  2. Световните Корифеи отиват да преподават в ICCROM = International Centre for Conservation and Restoration of UNESCO in Rome, Italy, (Citta Eterna, Вечния Град). Френската школовка е научна донякъде, но носталгична, романтична, емоционална. За България, в която държавната ПРАКТИКА изгасна от 1990, тя става схоластична, словесна, непрактична и …скъпа.

    Трима пловдивчани имат Сертификат от Курса на ИККРОМ: 1.арх.Иван Мандаджиев’1974; 2.арх.Петър Дикиджиев’75; 3.арх.Румяна Пройкова’76 – както и множество софиянци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.