ГрадътКултураНовини

Павел Койчев открива изложба в Пловдив

Днес от 18:00 ч. в Зала „2019“ към Градска художествена галерия-Пловдив (ул. „Гладстон“ №32) ще бъде открита уникална изложба с обемните скулптури на Павел Койчев. Артистът е нарекъл изложбата си „Той и То“. Публиката ще види в Пловдив съвсем нови негови неща, а авторът споделя, че е много въодушевен да представи голямоформатни композиции, изкушен от възможностите на просторната, модерна зала. Посетителите ще могат да ѝ се радват от 13 октомври до 3 ноември 2022 г.

Последното творение на големия българския творец Павел Койчев – скулптурната композиция „Водна паша“ е разположена в Южен парк в София. Шестте фигури – пастир и овце, в които е вложена библейска символика – са изработени от месинг и тежат общо 2,165 тона. Главната фигура е висока 4,4 метра, 4 м от които над водата. Официалното откриване се състоя на 27 септември. „Водна паша“ е поредното върхово постижение на Павел Койчев, една от десетките негови реализации на мащабни проекти в градска и природна среда.

ПАВЕЛ КОЙЧЕВ

Павел Койчев е роден на 30 май 1939 г. в София. Завършил е Художествената гимназия в София. През 1966 г. се дипломира във ВИИИ „Николай Павлович“ (сега Национална художествена академия) в София. 1966-1971 Работи в издателство „Фотоиздат” като художник и оформител на празнични и поздравителни картички. От 1971 работи на свободна практика. 1982 – Първа самостоятелна изложба.

От 1984 се включва във всички по-важни национални изложби, участва и в изложби в чужбина.

1984 Награда на името на Иван Лазаров;

1987 Награда на името на Марко Марков;

1999 Участва в изложението „Световни художници на хилядолетието“ в централата на ООН в Ню Йорк;

2002 Представя България на Международното биенале във Венеция, заедно с още двама български художници;

През 2012 отново представя България на Международното биенале във Венеция, заедно с още двама български художници. Негови произведения са притежание на Националната галерия (София), на Софийска градска художествена галерия, на галерии в страната и частни колекции и експозиции в Белгия, Австрия, Дания, САЩ и др.

АРТ ПРОЕКТИ:

1995 „Торен бръмбар” – изложени край НДК пластики, изплетени като кошерища от върбови пръчки и измазани с кал.

1997 „Доли или нещо за клонирането” – Пластики от слама и шперплат на склон край гората край село Осиковица, Софийско.

2000 „Стадото“

2000 „Обиталище“ на пл. „Княз Ал. Батенберг“ в София и пред църквата Notre Dame de la Chapelle в Брюксел – изработена от дърво, дървени пръчки и др. материали пластика, подобна на наколно жилище.

2005 „Къщите, лятото, морето“ – в изложбената зала на „СИБанк“ (сега на Българо-американска кредитна банка) до Народния театър.

2006 „Скулптури от оникс“ – човешки фигури, изработени от оникс, светещи отвътре, изложени в Националната галерия в София

2006 „Високомерна разходка“ – високи по 4-5 метра фигури от леки материали и плат, изложени в галерия „Райко Алексиев“ в София

2007 „Преносителят“ – фигури на 4 магарета от различен материал, изложени в галерията на СИБанк (сега на Българо-американска кредитна банка).

2007 „Градежът“ – къща пластика, построена край село Осиковица, на 68-и километър по магистрала „Хемус”, където по-късно е разположена галерия на открито с моделите-оригинали на скулптури.

2009 „Водна паша“ – скулптурна група от човешка фигура и овце, разположени в средата на малко езеро край с. Осиковица. Пластиките са обновени с по-устойчиви материали и разположени отново там за постоянно през 2016 г. От 2022 г. композицията е разположена в езерото в софийския Южен парк, пресъздадена от неръждаема стомана, стъкло и месингови фигури.

2009 „Под масата“

МОНУМЕНТАЛНА СКУЛПТУРА:

1988 Скулптура пред Ритуалния дом на Красно село, София

2000 Скулптура пред сградата на Американското посолство в София

2008 Скулптурна група „Движение” от няколко бронзови фигури край Американския университет в Благоевград

2014 Скулптура-фар на пристанището в Царево – 5,5-метрова бронзова женска фигура, по модел от древна тракийска пластика

2016 Парк-галерия „Оригиналите“ – над 50 авторски скулптурни модели, правени в периода 1967-2014 г., са изложени като постоянна експозиция в частен имот край с. Осиковица, на 68-ия км по магистрала „Хемус“. Скулптурите са модели оригинали, от които се изработват калъпи за отливане от бронз. Всичките са бели на цвят, покрити със смола, за да са устойчиви на открито. Част от тях са отлети от бронз и се намират в паркове и галерии в София, Брюксел, Благоевград, Созопол и др., някои са останали само като модели, проект.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина