КултураНовини

От Сафо до Джон Ленън: Втора част на „Великите европейци“

Дълго очакваната втора част на книгата „Великите европейци“ ще бъде представена на 29 октомври, четвъртък, от 18 часа, в Първо студио на Радио Пловдив.

Премиерата е част от културните събития, свързани с 65-годишнината на Радио Пловдив, и част от програмата „Пловдив чете“.

Втората книга „Великите европейци“, издадена от Фондация Pro Libris с финансовата подкрепа и на Радио Пловдив, включва 45 портрета на значими личности от Стария континент. Тя започва с разговор за любовта и един неин символ – Сафо, гръцката поетеса от 7 век преди Христа и свършва с Джон Ленън, който без време отиде да се пързаля през Вселената, въпреки че обеща никога да не си тръгва от любовта на света.

Героите на книгата са побрани в почти необятното време от 28 века. Тук е папа Уран Втори, който с една реч постави началото на кръстоносните походи; тук са Игнатиус Лойола, основателя на ордена на Йезуитите и кардинал Ришельо, който постави Франция на върха на новата европейска история; тук е кралица Виктория, бабата на Европа; не са избегнати и трудните въпроси около идеите и житейския път на Ницше и Фройд; най-модерните времена пък се оглеждат в портретите на Робéр Шумảн, бащата на Европа, Йожен Йонеско, майсторът на театъра на абсурда, според когото не театърът, а животът е абсурден, Мария Калас, божествената или Милош Форман, чиито гений за кино събра два свята в един.

Книгата ще представи известният български преводач, критик и журналист Георги Ангелов, заедно с автора Пламен Асенов и художника Александър Гьошев, така че в четвъртък, 29 октомври, от 18 часа, заповядайте в първо студио на Радио Пловдив.

За поредната, но напълно нова среща с „Великите европейци“ са задължителни само две неща – маски на лицето и огнено любопитство в ума и душата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина