ГласовеКултураНовини

Читалищата в община „Родопи“ получиха ценни книги за подарък

Читалищата на територията на община „Родопи“ получиха ценно дарение – книги, доказващи значимостта на 3-ти март в българската история. Дарителят е академик Иван Юхновски – учен и общественик, един от най-видните членове на инициативния комитет за запазване на Трети март като национален празник.

Акад. Юхновски бе гост в община „Родопи“ по покана на председателя на Об С „Родопи“ Владимир Маринов. Заедно със заместник-кмета Емилия Иванова и кмета на село Брестовица Мария Манолова те го посрещнаха в емблематичната за община „Родопи“ Влахова къща.

Владимир Маринов връчи поредните събрани подписи за провеждането на референдум за националния празник Трети март на акад. Юхновски. Събитието продължи с тематична беседа за това, колко е важно да съхраним националното си достойнство и родова памет.

Трети март е обединявал цялото общество. Българският народ не бива да допусне промяна на националния празник. Иначе директно се оскърбява чрез подобно действие каузата на Ботев, на Левски“, коментира акад. Иван Юхновски.

От името на кмета на община „Родопи“ Павел Михайлов видният учен и общественик акад. Юхновски получи плакет и благодарствено писмо, с което ръководството на общината засвидетелства воля, че ще продължи да работи за съхранение на българския дух и традиции. В него се казва: „изказвам благодарност за Вашата непоколебима воля в защита на каузата и ревностен пазител на Трети март като национален празник. Кауза, която всеки ден продължава да събира съмишленици. Убеден съм, че общонационално допитване ще докаже,
че българският народ няма да допусне 3 март да бъде заличен, а националната ни памет – изтрита“.

В края на срещата гостите се запознаха с историята на Влаховата къща -паметник на културата от местно значение. Богатата й история се свързва с Дякона Левски, където е било едно от неговите скривалища.

Днес възрожденската сграда е превърната в музей на виното.

В края на срещата акад. Иван Юхновки и участниците поднесоха цветя пред барелефа на Васил Левски във Влаховата къща в село Брестовица.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина