КултураНовини

Читалищата 9 пловдивски села ще имат нови книги

Библиотеките им спечелиха проекти към Министерство на културата

Девет библиотеки към читалищата в община „Родопи“ ще обновят книжния си фонд, след като спечелиха проекти по Програма „Българските библиотеки-съвременни центрове за четене и информираност” на Министерство на културата.

Общата стойност на спечелените суми възлиза на близо 10 хиляди лева.  Става дума за читалищните библиотеки в селата Брестник, Белащица, Брестовица, Златитрап, Марково, Първенец, Цалапица, Устина и село Ягодово. В зависимост от жителите на населеното място, което обслужват, читалищните библиотеки получават различни суми за закупуване на нови книги. Най-голямата сума получава НЧ „Съзнание -1873“ в село Брестовица.

С предоставените средства ще бъдат закупени книги от всяка една сфера и други писмени източници, съобразени с информационните, културните и образователните потребности на гражданите, обслужвани от съответната библиотека.

Условие по програмата е заглавията от български автори да бъдат не по-малко от 20% от общия брой.

Основната цел на програмата е обновяване на библиотечните колекции, насърчаване на интереса към книгата и четенето и съдействие за развитие на библиотеките като основни центрове за духовност, придобиване на знания и информация, предадоха от общината.

Снимката е илюстративна

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина