ГрадътКултураНовини

Академичният народен хор при АМТИИ празнува половинвековен юбилей

С голям концерт под мотото „Приказка за народен хор“ на 24 юни 2023 г. от 19.00 ч., в Дом на културата „Борис Христов“ ще се отбележи половинвековния юбилей на Академичния народен хор при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“- гр. Пловдив.

Академичен народен хор е първият студентски народен хор в България. Създаден е през 1972 г. от проф. Асен Диамандиев. Помощник -диригент на състава е била Василка Имандиева (Йончева), която пристига от СМУ – Котел заедно с първия випуск , който завършва с народни инструменти и народно пеене в училището.

През 1974 г. под диригентството на Асен Диамандиев, хорът се представя блестящо на прегледа на народните хорове и ансамбли в Бургас с песента „Лале ли си, зюмбюл ли си“ в обработка на Филип Кутев.

От 1975 г. диригент на народния хор при Висшия музикално-педагогически институт (дн. АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“) е доц. Стефан Мутафчиев.

През 1981 г. ръководството на Академичния народен хор е поверено на проф. Василка Спасова, а от 2004 г. главен диригент на състава е проф. д-р Костадин Бураджиев. Помощник-диригент на АНХ е д-р Николай Гурбанов, а вокален педагог доц. д-р Данка Цветкова.

Академичният народен хор е единственият носител на титлата „световен шампион“, завоювана през 2008 г. на Световния шампионат за хорово изкуство в Грац. Наградите на състава са изключително много, спечелени основно от Международни конкурси в Китай, Русия, Белгия, Швейцария, Сърбия и др.

В юбилейната година съставът издава и своя двоен CD албум, който съдържа емблематични творби на композитори като Иван Спасов, Красимир Кюркчийски, Стефан Мутафчиев, Иван Вълев, Кирил Стефанов, Георги Андреев, Костадин Бураджиев и др.

В процес на създаване е и монографичен труд, който описва в подробности половинвековната история на първия студентски народен хор в страната, като съдържа и анализи на интерпретаторското майсторство на всички диригенти на АНХ.

Академичният народен хор при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“- гр. Пловдив кани пловдивчани и почитателите си на концерта „Приказка за народен хор“!

Необходимо е да заявите своята покана, като се свържете с проф. д-р Костадин Бураджиев в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина