КултураНовини

Осем спектакъла, музика на живо от Индонезия, открити уроци по танци и още на ONE DANCE WEEK 2019 през септември

Най-мащабното издание на ONE DANCE WEEK започва на 20 и 21 септември с ДЕТЕ – новият спектакъл на легендарната белгийска компания за танцов театър Peeping Tom. Откриващият уикенд продължава на 22 септември с мистичния заряд на МЕДИУМ на индонезийския хореограф Рианто, както и с концерт на живо на Cahwati.

12-то специално издание на ONE DANCE WEEK, през годината на титлата Пловдив – Европейска столица на културата 2019, ще продължи от 20 септември до 19 октомври, включва 22 спектакъла от 17 държави и богата съпътстваща програма от концерти, партита и ателиета. Само през септември в Пловдив ще видим 8 спектакъла от 6 различни държави.

На 21 септември от 18:00 във Vintage House (Дом на културата “Борис Христов”) ще бъде представен и първият брой на Списание за танц, носещ заглавието Красотата в Танца. От 21:30 се пренасяме към далечна Индонезия с безплатен концерт на Cahwati. В неделя, 22 септември, срещаме един танцов феномен от сърцето на остров Ява – Рианто представя соловия си спектакъл МЕДИУМ.

На 27 септември следва документалната пиеса ПОД НЕБЕТО НИСКО, в която сирийският режисьор Уаел Али слива личните спомени на артист в изгнание с исторически факти от миналото на страната.

© FONDAZIONE CAMPANIA DEI FESTIVAL

На 28 и 28 септември танцовият уикенд ни среща с MONDAY SCHOOL – открит урок по брейкденс с тайванската компания LES PETITES CHOSES PRODUCTION, на който всеки е поканен, за да разтанцуваме заедно едно от най-забързаните градски пространства – новият площад на пешеходен надлез “Гладстон” между Площад “Централен” и Цар-Симеоновата градина.

 

Не с думи, а с танц, Каори Ито ще се опита да възстанови изгубената връзка със своя баща в ТАНЦУВАМ, ЗАЩОТО НЕ ВЯРВАМ В ДУМИ на 28 септември. С последния спектакъл от месечната програма предизвикваме безпощадната съдба на сцената със съвременен прочит на безвременната класика КАРМИНА БУРАНА от Сегедския модерен балет.

___

Peeping Tom (Белгия) – ДЕТЕ

20.09. – 21.09. / 20:00 / ДК “Борис Христов”

ДЕТЕ, последната част от семейната трилогия на хореографите Габриела Каризо и Франк Шартие, предизвика фурор в Европа, а зрителите в Дома на културата “Борис Христов” ще видят сюрреалистичната танцова приказка преди част от най-важните сцени за танц в света. Вълшебна гора се извисява и приканва да я посетим. Там сетивата губят ориентация, илюзията и реалността играят на криеница, табуто за детските мечти, кошмари и разбирания корабокрушира. Това е най-новата постановка с марка Peeping Tom. Това е детството, което сме забравили, отрекли или не искаме да помним.

Билети за спектакъла ще намерите тук.

КРАСОТАТА В ТАНЦА  / Представяне на брой 1 на СПИСАНИЕ ЗА ТАНЦ

21.09. / 18:00 / Vintage House

В 120 пълноцветни страници изданието представя процеси, личности, събития и идеи от класическия до съвременния танц в България и по света. Ангелина Георгиева, Вили Прагер и Стефан А. Щерев гостуват във Vintage House, за да разкажат повече за това начинанието си и за да представят водещата тема на първия брой на списанието – “Красотата в танца”.

Концерт на Cahwati

  1. 09. / 21:30 / Vintage House

Виртуозен мултиинструменталист и вокалист, Cahwati e дългогодишен приятел на индонезийския хореограф Рианто. Музиката й, завладяваща симбиоза от перкусии и вокали, идва от сърцето на остров Ява и носи духа на традиционното музикално изкуство от провинцията Банюмас.

Рианто (Индонезия) – МЕДИУМ

22.09. / 19:00 / ДК “Борис Христов”

МЕДИУМ е нов прочит на танца на съблазняването „ленгер“, екзотичен фолклорен феномен от остров Ява. Легендата разказва, че танцът се родил, когато един благородник тръгнал да търси своята любима – дъщерята на краля, която избягала, защото трябвало да се омъжи за друг. Войнът и подчинените му странствали, преоблечени като жени–танцьорки. За да ги види, принцесата напуснала скривалището си. Днес ленгер заживява отново в солото на Рианто.

Билети за спектакъла ще намерите тук.

Уаел Али (Сирия) – ПОД НЕБЕТО НИСКО

27.09. / 20:00 / Драматичен театър – Пловдив

Как се прави изкуство, ако местата, които са те вдъхновявали, вече ги няма? Как се разказва история, ако няма как да си върнеш спомените, а приятелите ти са се разпръснали по света? Двама артисти събират личен опит и исторически събития, а резултатът е откровен пърформанс с видео инсталация.

Билети за спектакъла ще намерите тук.

Les Petites Choses Production (Тайван) – Monday School

28.09. / 17:00 и 29.09. / 17:00 / Пешеходен надлез “Гладстон”

Инструктори по брейкденс от Тайван ни канят на открит урок. Добре дошли са всички, а доброто настроение е гарантирано. MONDAY SCHOOL разпространява идеята, че „изкуството е за всеки“. Компанията търси и своите асистенти в Пловдив, а повече информация за отворената покана ще намерите на сайта на фестивала.

Каори Ито (Япония) – Танцувам, защото не вярвам на думи

28.09. / 20:00 / Драматичен театър – Пловдив

@ Gregory Batardon

В едно семейство въпроси, отлагани с години, най-сетне ще бъдат зададени. Баща и дъщеря опитват да стопят ледовете помежду си. Какво обаче да направят, щом като думите не са достатъчни? Отговорът е ясен – танцуват.

Билети за спектакъла ще намерите тук.

Szeged Contemporary Dance Company (Унгария) – КАРМИНА БУРАНА

29.09. / 19:00 / ДК “Борис Христов”

Сегедската компания за съвременен танц се завръща за трети път в България, за да покаже отново, че класическите сценични произведения могат да живеят нов живот и да бъдат също толкова завладяващи днес, колкото и в миналото. КАРМИНА БУРАНА е неостаряваща класика за ударите на Съдбата. Театрална сценография и оригинални костюми съпътстват прецизното изпълнение, разбира се, под съпровода на оригиналната музика на Карл Орф.

Билети за спектакъла ще намерите тук.

@Tarnavölgyi Photography

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина