КултураНовини

Хюс Кайер представя новия си роман „Черните камъни“

Хюс Кайер – един от най-популярните писатели в Нидерландия се среща с почитателите си в рамките на Пловдив чете. Събитието ще се състои днес от 17.30 часа в Камерната зала на Драматичния театър.

Хюс Кайер е носител на редица отличия, сред които и престижната мемориална награда „Астрид Линдгрен“. Той ще представи новия си роман „Черните камъни“.

Автор е на книгите „Черните камъни“ и „Книгата на всички неща, „Завинаги заедно, амин“ и „Харесва ми на този свят“, издадени на български език.

Преводът на „Черните камъни“ е на Мария Енчева. Илюстрациите са на Люба Халева. Преди месеци тя получи похвала от автора за работата си по „Книгата на всички неща“.

Бях много горд от прекрасната ви версия на „Книгата на всички неща“. Уверявам те, че това е най-красивото издание на тази книга в целия свят!“, написа Хюс Кайер в писмо до издателя Манол Пейков.

Модератори на срещата: Манол Пейков и Вал Стоева

Хюс Кайер (1942) е един от най-популярните писатели в Нидерландия както за деца, така и за възрастни. Няколко поколения са отраснали с неговите книги. Носител е на многобройни награди, включително на Германската награда за детска литература (два пъти), на най-голямата нидерландска детска награда „Златен молив“ (четири пъти) и на Нидерландската национална награда за детска и юношеска литература. През 2012 Кайер печели „Астрид Линдгрен“, навярно най-престижната награда за детска литература в света. Книгите му са преведени на много езици, а някои от творбите му са превърнати в театрални постановки и се ползват с огромен успех.

Безкомпромисната гледна точка на детето винаги присъства в творчеството на Кайер, но в същото време посредством своите млади герои той рисува прозорлива картина на света на възрастните. Неговата загриженост се разпростира над социалната и религиозна тематика, а в сърцевината на книгите му е посланието за толерантност, разбирателство и човеколюбие.

„С непредубеден поглед и проницателен интелект, Хюс Кайер описва както проблемите, пред които е изправено съвременното общество, така и големите житейски въпроси. Уважението към децата в творчеството му е толкова очевидно, колкото и отхвърлянето на нетърпимостта и потисничеството. Кайер съчетава сериозна тематика и остър като бръснач реализъм с топлина, елегантен хумор и визионерски полет на въображението. Неговият непринуден, ясен и прецизен стил е благодатна почва за дълбоки философски проникновения и изящна поетична изразност.“

~ Из обосновката на журито на Мемориална награда „Астрид Линдгрен“ (2012)

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина