ИзбориНовини

Ще има ли увеличени пенсии през юли?

Съкратената процедура за гледане на държавния бюджет не се прие

 

Процедурата можеше да скъси сроковете за подаване на предложения между първо и второ четене на актуализацията. Ето защо дори и бюджетът да се приеме,  той ще бъде обнародван чак след 1 юли. На тази дата изтичат и сроковете, с които са обвързани част от решенията, които предстоят на народните представители. Това са:

Увеличение на минималната пенсия от 370 на 467 лв.;

Увеличение на социалната пенсия по старост от 170 на 247 лв.;

Намаляване на ДДС за парното;

Намаляване на ДДС за доставки на природен газ;

Облекчения за потребителите на горива за лични нужди.

„Пенсиите на нашите родители и близки не бива да са заложник на политически интереси“. Това заяви заместник-председателят на парламентарната бюджетна комисия и член на парламентарната група на „БСП за България“ Румен Гечев в отговор на въпрос за предстоящото гласуване на второ четене на актуализацията на държавния бюджет и бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

За забавянето на приемането на актуализацията на бюджета Гачев обвинява заради ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“. „Това, че на 1 юли няма да могат да бъдат платени 20 процента увеличение, а само шест, се дължи на следните субекти –  ИТН, ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“, каза още той.

Според председателя на социалната парламентарна комисия Искрен Арабаджиев, пенсионерите със сигурност ще получат 6,1% увеличение на пенсиите от 1 юли. Възможно е обаче увеличението да бъде изплатено със закъснение – първоначално да получат досегашната сума, а по-късно през юли или през август – и сумата от увеличението.

Източник: dariknews.bg

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина