БългарияВластИзбориНовини

Радев: Третият мандат ще бъде връчен след Нова година

Евентуални нови избори да се проведат през март, каза президентът

Президентът Румен Радев обяви, че ще връчи третия мандат за съставяне на правителство след Нова година, за да може евентуални нови предсрочни избори да се проведат през март и да се избегне вот през зимата. Радев каза това по време на консултациите с „Демократична България“. Той обаче изрази надежда да не се стига до трети мандат, пише БТА.

Държавният глава заяви, че след изборите се ръководи от две основни цели – да се направи максималното, за да има редовно правителство, да се даде време за диалог и време партиите да се отдалечат от агресивната предизборна риторика, да се приемат важни закони. Надявам се, това да помага и да има разум, посочи Радев. Втората важна цел е така да се разположат във времето консултациите и връчването на мандатите, че ако имаме провал и не се състави правителство, предсрочните избори да не бъдат в най-тежкия период – януари и февруари, а това изисква несъмнено забавяне, обясни президентът.

Аз си нося тази отговорност, поел съм я, каза Радев и заяви, че няма да насрочи избори през януари и февруари. Можем само да си представим това до какво ще доведе, а рискът да има още по-малка избирателна активност в тази ситуация е реален, добави той.

Третият мандат ще бъде връчен след Нова година, за да има избори през месец март, обяви президентът. Той обаче отбеляза, че ако всички партии излязат и кажат, че са готови да правят предизборна кампания през декември, Коледа, празниците, Нова година, и да отидат на избори в най-тежките условия, той ще се съобрази. Веднага давам един след друг мандатите, посочи Радев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина