ВластИзбориНовини

ПП и ДБ ще работят за правителство на малцинството

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ имат готовност да работят за съставяне на правителство на малцинството с втория мандат, пише БНР. Това обяви съпредседателят на ПП Кирил Петков на съвместен брифинг с лидерите ДБ:

„Не може да продължава по този начин. Българският народ очаква план, визия, правителство. Тук сме, за да кажем, че имаме готовност. Ако вторият мандат дойде при нас, заедно да работим за формирането на правителство на малцинството с ясна визия, ясна стратегия, ясен план, като трябва да има и определени гаранции, които парламентът да покаже, че е способен да работи в такъв формат в правителство на малцинство“.

ПП и ДП представиха приоритетите на евентуалното правителство на малцинството. Това са приемане на 9 пакета от законодателни промени, сред които бюджет с 3-процентен дефицит, оттегляне на предложенията за промени в Изборния кодекс с връщане на смесената система за гласуване и контрол на дейността на главния прокурор.

Влизане в еврозоната и в Шенген, борба с неравенствата и разумни социални мерки, освобождаване на бизнеса и от административно бреме и политически рекет, възстановяване на справедливостта чрез съдебна реформа. Прехвърляне на правомощията на президента да назначава ръководители на служби към изпълнителната власт, искат още от двете формации.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов беше категоричен, че тези задачи трябва да се реализират в следващия 12-месечен период:

„Тестът е дали това правителство ще може да свърши нещо по посока на тези големи национални задачи, въпреки цялата трудност на ситуацията. Мандатоносителят на втория мандат – „Продължаваме промяната“, започва за първи път от изборите реално усилие да се намери някаква формула – бих казал, формула на надеждата.“

Лидерите на двете формации потвърдиха, че няма да подкрепят кабинет, предложен с първия мандат на ГЕРБ.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина