ИзбориНовиниПод небето

Партията на Путин спечели местните избори в Русия

Руските местни и регионални избори очаквано донесоха високи резултати за партията на Владимир Путин на фона на съобщения за манипулации и фалшифициране. Според предварителните резултати в цялата страна партия „Единна Русия“ печели всеки избор за губернатор, в който участваше.

Владимир Путин управлява Русия от 2000 г.

Руските власти проведоха гласуване и в окупираните територии на Украйна – в части от Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област.

Украйна и западните държави вече заявиха, че не признават легитимността на гласуването в окупираните територии и го смятат за „псевдоизбори“. Руските избирателни комисии твърдят, че „Единна Русия“ печели и там с висока избирателна активност.

Съветът на Европа нарече едноседмичното гласуване грубо нарушение на международното право. Според Киев това е незаконен опит за затягане на хватката на Москва над региони в южната и източната част на Украйна.

Силни кандидати, включително от условно опозиционната Комунистическа партия, бяха блокирани и не можаха да участват в изборната надпревара.

Станислав Андрейчук, съпредседател на организацията „Голос“, каза, че случаи на фалшифициране на вота е имало в много части на страната, което показва, че „това не са истински избори“.

Андрейчук съобщи за задържани опозиционни кандидати и вандализиране на колите им. Имало е и един случай, когато са били връчени повиквателни за военна служба на наблюдателите на изборите.

„Вършат абсолютно немислими неща“, каза Андрейчук.

„В Находка, Приморски край, всички избори са били фалшифицирани“. До това заключение стигна Роман Удот, бивш ръководител „Голос“, след анализ на статистиката за избирателната активност цитиран от Би Би Си. Избирателната активност във всички избирателни секции в града е достигнала един и същи процент по едно и също време. Според експерта това означава, че официалната избирателна активност няма нищо общо с реалния брой на гласувалите.

Всички значими, легални политически сили в Русия придават подобие на изборна конкуренция, като цяло са лоялни към Путин и неговата 18-месечна война в Украйна, отбелязва “Ройтерс”.

Сред преизбраните регионални шефове е могъщият кмет на Москва Сергей Собянин, близък съюзник на Путин, срещу когото практически нямаше опозиция. Предварителните резултати показаха, че Собянин получава повече от 75% от гласовете в руската столица, смятана за един най-силно клонящите към опозицията райони на страната.

Изборите в Москва са лесни за манипулиране поради столичната система за електронно гласуване, което е невъзможно да се проверява. Подобни системи са били използвани в много други руски региони.

Очаква се Владимир Путин да се яви на изборите за президент през пролетта на 2024 г. Той все още не е обявил официално намерението си да се кандидатира за пети мандат. През 2018 г. той беше преизбран за президент с над 74% от гласовете.

За първи път Путин стана президент през 2000 г. и се оттегли в края на втория си мандат през 2008 г., тъй като нямаше право на трети последователен. След него президент стана Дмитрий Медведев. По време на управлението си Медведев подписа закон, удължаващ мандата от 4 до 6 години, започвайки със следващия президент. След това Путин отново беше избран за президент през 2012 г. и преизбран през 2018 г.

Преди две години Путин подписа, а Руската дума прие закон, който му дава правото да се кандидатира за още два мандата. Това му предоставя възможност потенциално да остане държавен глава до 2036 г.

Източник: Свободна Европа

Снимка: Жена гласува в мобилна урна в Донецк/AFP.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина