ИзбориНовини

Манол Пейков: Образованието и културата имат нужда от всеобхватна реформа

Кандидатът за депутат от коалиция “Продължаваме Промяна – Демократична България” Манол Пейков заяви, че образованието и културата имат нужда от всеобхватна реформа. Издателят говори в предаването “Стълбището” на “Дарик радио”.

Представителят на Демократична България в 16 МИР, Пловдив, който е с преференция 107, каза, че подобна реформа може да се осъществи от хора с кураж и енергия. “Предвид необходимостта от всеобхватна реформа и това, че имаме наболели проблеми, които гноясват, защото не сме ги решили през 90-те години, имаме нужда от лидери. Хора, които имат кураж и енергия. Възрастта не е от значение, но е фактор, защото хората от по-младото поколение са захранени с по-съвременни идеи за управление – посткомунистически идеи, които не са толкова идеологизирани. От друга страна съм наясно, че в момента е трудно да попаднем на такива хора, защото всяко правителство е за три дни, всеки парламент – за девет. Как да реформираш едно министерство за толкова кратък срок? В министерството на културата, например, от 172 души има само един, който знае как се пише бюджет. А бюджетът е нещо основно в едно министерство”, заяви Пейков.

Издателят обаче не смята, че натрупаните проблеми могат да се решат само с пари. “Колкото и пари да се вложат, ако няма ясна политика, проблемите няма да бъдат решени. Първо са политиките – какво правим, как го правим. След това са средствата да го направим. Например един бивш кмет на Пловдив даде 16 млн. за модернизация на градския транспорт. Електронни табла, електронни билети… И сега, три или четири години по-късно, таблата правят каквото си искат. Не всичко е въпрос на пари, въпросът е каква концепция изграждаш, за да вложиш тези пари. Липсва истинска държавна последователна политика за реформиране на образованието – от началното образование до университетското”, каза представителят на Демократична България.

Според Пейков много от проблеми могат да се решат с качествено образование още в детска възраст. “Моето разбира за некадърност е по-нюансирано – в 90% от случаите става дума за липса на достатъчно добро образование. Нещата винаги опират до онези седем първи години и няколкото след това, в които се формира светогледът на един човек. Затова и образованието е толкова важно. Трябва да провокираме децата да мислят, не да заучват години и цифри. Безспорно е хубаво да знаем коя години хан Крум е обезглавил Никифор, или кога Симеон е спечелил битката при Ахелой, но те не са основното, върху което се гради развитието на мисленето, което е фундаменталната роля на образованието”, каза Пейков.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина