БългарияИзбориНовини

Интересуват ли се младите от изборите?

Не всички младежи са политически неангажирани и в никакъв случай не може да се каже, че не им пука за бъдещето на страната. По-скоро им е трудно да намерят своето място и представителство в промяната, която трябва да се случи, пише OFFNews.

„Не разбирам от политика, не ме занимавай!“, „Няма смисъл да се гласува, защото нищо няма да се промени“, „Аз така или иначе ще се махна от България“. Това са част от мненията на млади хора и студенти, с които репортер на OFFNews разговаря в навечерието на предсрочните парламентарни избори на 2-ри април.

„Ако отида да гласувам, то ще избера „Не подкрепям никого“, казват двама студенти.

Те са категорични, че нито една от партиите, участващи на вота, не им допада и не биха искали да ги представлява. Други отбелязват, че политическият хаос у нас през последните няколко години се е превърнал в норма.

„Явно за хората да ни управлява служебно правителство е добра идея. Народът ни е достатъчно богат, за да си позволи на всеки 4 месеца да прави избори, направо прекрасно“, казва третокурсникът от Софийския университет Кристиян, който учи история и геополитика.

Иронията на Кристиян не е изключение. Много от младите хора, наскоро навършили 18 години, вече имат солиден изборен стаж – гласували са два или три пъти на парламентарни избори, след които партиите в Народното събрание не са успявали да излъчат редовен кабинет. Други просто не се интересуват от политика и не виждат смисъл в механизмите, по които работи представителната демокрация.

Първокурсничката по социология Ирена се опитва да намери обяснение:

„Всички са с нагласата -„Оф, аз така или иначе ще се махна от България“. Реално няма хора, които да оправят България“, казва тя.

Всъщност отегчението на младите хора към изборите не е само тяхно и на практика се е разпростряло сред почти всички възрастови групи, както се вижда от резултатите от последните няколко парламентарни вота, на които се явиха едва около една трета от избирателите по списък.

Според първокурсника по политология Георги младите хора са демотивирани и от това, че външната политика на страната ни не е суверенна.

„Младите са възпитани в култ към чужди държави. Няма значение дали става дума за прозападно ориентирани към Америка или Европа, или на изток към Русия. Според мен това е много лошо“, казва той.

И все пак надеждата за промяна все още не е съвсем угаснала. Има и млади хора, които ясно осъзнават, че носят отговорност за бъдещето и се стремят да следят политическите процеси и да мислят критично. Посочват, че ги интересуват образованието, икономиката, излизането от демографската криза. Също и това къде отиват парите от данъците, които плащаме и как най-накрая в България ще се оправи инфраструктурата, така че магистралите ни да не са надупчени като швейцарско сирене.

Отговорът на въпроса дали младите се интересуват от политика никак не е еднозначен. Има представители и от двете крайности, което е съвсем нормално в периода, в който тийнейджърът се превръща във възрастен.

„В момента промяната я няма не защото няма кой да я направи тази промяна, а защото самите хора само декларативно твърдят, че искат промяна, но не показват, че наистина я желаят. Как да дойде промяната, като не гласуваме? Това е моят въпрос“, казва Тихомир, първокурсник в специалност „Българска филология“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина