БългарияВластИзбориНовини

ДБ: Очакваме ПП да предложат формулата

Последната консултация при президента е с „Демократична България“

Президентът Румен Радев ще проведе днес консултации с „Демократична България“ (ДБ) от 10:00 ч. на „Дондуков“ 2, пише БТА. Срещата с шестата по големина парламентарна група (ПГ) е предпоследна в рамките на консултациите, които държавният глава провежда с партиите в 48-ото Народно събрание преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

Консултациите започнаха на 26 октомври с най-голямата парламентарна сила ГЕРБ-СДС. След това президентът се срещна с „Продължаваме Промяната“, ДПС, „Възраждане“ и „БСП за България“.

Президентът Радев заяви, че е важно политическите партии да осъзнаят необходимостта от конструктивен диалог, компромиси и определяне на ясни общи цели в името на бъдещето на България. Като подчерта, че следва строго процедурата по Конституция, държавният глава изрази надежда партиите да оценяват даденото допълнително време за конструктивен диалог. Надявам се да се възстанови диалогът и да имаме конструктивност в разговорите и преговорите между партиите, каза Радев.

Държавният глава заяви необходимостта от редовно правителство. Докато преди кризите бяха на прага на дома ни, те вече са вътре – и социална, и икономическа, криза в сигурността, само на километри от нас бушува война, повишен миграционен и бежански натиск. Това изисква България да има редовно правителство, което да поеме важни решения, решения с дългосрочен хоризонт, и да има подкрепа от устойчиво парламентарно мнозинство, заяви президентът.

Румен Радев призова още партиите да уточнят помежду си, в случай че не се състави редовно правителство, кога да бъдат проведени следващи избори, които по Конституция са два месеца след разпускане на Народното събрание.

Компромиси с посоката на развитие на страната ние няма да правим, заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов в декларация за приоритетите на парламентарната група при откриването на 48-ото Народно събрание.

„Знаем, че България има нужда от управление, също така знаем, че това управление може би ще се наложи да се формира чрез компромис, но то не трябва да бъде управление на компромиса“, заяви Иванов.

От ДБ вече обявиха, че няма да подкрепят правителство с първия мандат на ГЕРБ.

„Очакваме „Продължаваме Промяната” с втория мандат да предложат формулата. Има много въпроси, по които обществото ни трябва да намери консенсус, много законодателна работа, която трябва да бъде свършена и за това е необходим работещ парламент”, каза вчера заместник-председателят на ПГ на ДБ Надежда Йорданова в ефира на Нова телевизия.

Тя посочи, че ДБ ще направи всичко възможно, за да не се стигне до предсрочни избори. Не обаче на всяка цена, защото има принципи, за които не може да има компромис, каза Йорданова.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина