ГрадътКултураНовини

Започнаха традиционните „Празници на Стария град“

С двучасов концерт-спектакъл на Античния театър започнаха традиционните „Празници на Стария град“

Началото на „Празниците на Стария град“ бе поставено вчера с двучасов концерт-спектакъл „Врати във времето“ на Античния театър с водещи Златка Далчева и Владислав Севов, по сценарий на проф. д-р Тони Шикерджиева-Новак – ректор на АМТИИ и Десислава Шишманова – ръководител на БНТ – Пловдив. С много аплодисменти, публиката посрещна участниците в спектакъла, възпитаници и преподаватели от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и представителите на консорциум „Изкуство и образование“: Опера Пловдив, БНТ – Пловдив и Фолклорен ансамбъл „Тракия“. „Празници на Стария град“ са част от Културния календар на града за 2022 година и се осъществяват с подкрепата на община Пловдив.

„Вратите във времето“ бяха открехнати с приветствия от доц.д-р Елена Кантарева – Дечева – директор на ОИ „Старинен Пловдив“ и Пламен Панов – заместник-кмет по „Култура, археология и туризъм“ на община Пловдив.

В програмата участваха Академичен танцов състав към АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ с ръководител доц. д-р Стефан Йорданов, които представиха „Шопска сюита“ по музика на проф. акад. Милчо Василев, хореография – доц. д-р Стефан Йорданов. След тях Академичен народен оркестър към АМТИИ и формация Фолк линия, с диригент доц. д-р Владимир Владимиров се представиха с етно- фолк-джаз програма. Великолепният тенор д-р Ивайло Михайлов, в съпровод на пиано на проф. д-р Людмил Петков, изпълни италиански канцонети.

Следващото емоционално и зареждащо изпълнение бе на Формация ИНТРО с ръководител доц. д-р Жан Пехливанов. След тях на сцената се представиха Койчев Джаз III – глас и две китари – проф. Веселин Койчев, Петър Койчев и Светлина Христова, които изпълниха Ханисакъл Роуз на Фатс Уолър и Чийк ту Чийк на Ървинг Бърлин. Певецът Иван Иванов, финалист от „Гласът на България“, изпя първата си авторска песен „Фейк Лав“. Артистите от балета на Държавна опера Пловдив бяха аплодирани за техния впечатляващ танц „Сапинес“ с хореограф Амедео Джунта и музика на Тревор Морис, Оляфур Арналдс, Готие. На финала публиката чу брилянтния Академичен народен хор с диригент проф. д-р Костадин Бураджиев, които изпълниха „Гел мома“ – композитор Стефан Мутафчиев и две произведения на Кирил Стефанов „Я ти постилам шарени черги“ и „Алтън, маро“, а след тях обичаният от всички Фолклорен ансамбъл „Тракия“ с ръководител проф. д-р Даниела Дженева, представи „Празничен тракийски танц“ с хореография на Кирил Дженев и музика на Тодор Пращаков. На видео екран, между отделните изпълнения на участниците, публиката видя и поредица интересни кадри, заснети по време на работата върху документалния филм на БНТ Пловдив – „Начо“. Това се е случило точно преди двадесет години и е последният записан от телевизията разговор с Атанас Кръстев.

„Празниците на Стария град“ през 2022г. се провеждат под мотото „Врати във времето“ и се посвещават на 100 години от рождението на Атанас Кръстев – Начо Културата. От 12 до 18 септември, къщите и пространствата на Стария град отново оживяват от събития, посветени на популяризирането на духовното и историческо наследство на Трихълмието. Старият Пловдив – особена територия във времето и пространството, в която Античност, Средновековие, Възраждане, съвременност са едно. Врати във времето, през които преминава непрекъснатият хилядолетен живот на Пловдив.

Пълна информация за събитията в „Празници на Стария град“ (12-18 септември) можете да намерите на: www.oldplovdiv.bg, както и в социалните мрежи Plovdiv Old town/official/

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина