ГрадътЖивотЗабавлениеЗелен градКварталиНовиниСпортСпортен Пловдив

Велошествие „С колело на запад“ ще се проведе на 18-ти май

Велошествие „С колело на запад“ ще се проведе на 18 май. То се организира от районното кметство и DECATHLON и цели да насърчи по-широкото интегриране на велосипеда в културата на българина, както и да провокираме отговорните институции да развият инфраструктурата, която в Пловдив е недостатъчна.

Велошествието ще стартира в 10:00 ч., като сборният пункт е пред сградата на кметството на район „Западен”. Маршрутът минава през ключови пътни артерии, които временно ще бъдат затворени за автомобилния трафик. Участниците ще карат по бул.„Пещерско шосе” по посока кв. „Прослав“. 15-минутна почивка е предвидена пред фабрика „Гайо“, където те ще се насладят на дегустация на шоколад. Финалът ще бъде пред Братската могила. Организаторите са подготвили спортни игри и демонстрации, раздаване на множество награди чрез томбола, уроци по безопасно колоездене и забавления за децата и други приятни изненади.

Защо с „С колело на запад“? Цели части от район „Западен“ са напълно откъснати, като липсва свързаност с другите изградени велоалеи в града. Кметът на район „Западен” Тони Стойчева заедно с нейния екип оценяват огромните, но неоползотворени възможности и затова възложи на ВелоКултура, идеен партньор на събитието, да изготви предложения за краткосрочно и дългосрочно преструктуриране на улици в района, които ще бъдат представени по време на изявата. Мисията на DECATHLON България е да направи спорта достъпен за възможно най-много хора и организира редица спортни инициативи в Пловдив. Ще бъде раздаден богат награден фонд – 4 велосипеда и аксесоари, както и подаръци от Mall Plovdiv и др.

„От всички нас зависи да направим Пловдив чист и зелен град, а от общинските институции да създадат безопасни и удобни условия за велосипедистите. Велосипедът е отлична екологична алтернатива не само за спорт и развлечение, но и за придвижване в градски условия, без да се налага да се използва автомобил или публичен транспорт предвид замърсения въздух и ежедневните задръствания“, заявява кметът на района Тони Стойчева.

Освен с велосипеди, всички ентусиасти заедно с техните семейства са добре дошли и с тротинетки, ролери, скейтбордове, маратонки с колелца и др. Поканата на организаторите е както към възрастните, така и към децата, защото ценностите, свързани със здравословния и активен начин на живот, се възпитават още от най-ранна възраст. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина