Градът

Учредяват Slow Food конвиниум в Пловдив

Вредните храни са като дрогата – водят до престрастяване 

Хората толкова са привикнали към заместителите, че вече не харесват вкуса на истинското месо 

Екатерина Стоянова

Първата стъпка към учредяването на Slow Food конвивиум бе направена вчера в "Отсреща". Повече от 15 човека се събраха в заведението, за да споделят привързаността си към една прекрасна идея, а именно – производството и употребата на висококачествена, полезна храна,произведена по природосъобразен и социално отговорен начин. 

Различни производители, технолози, фермери, любители готвачи и хора, които просто са привърженици на качествената храна и надладата от бавното ядене представиха себе си и вижданията си. Те произвеждат мед, сирена, млека, лимец и т.н. – домашни, истински и чисти. Това бе първата стъпка към учредяването на клуб с революционен характер, който ще се бори за правата на фермерите и тяхното справедливо възнаграждение, за по-добрия начин на хранене и в разрез с масовото производство на вредни храни, богати на оцветители, подобрители, овкусители и други агенти. 

Slow Food е световно движение, възникнало през 1989г в Бра, Италия като конкурент на веригите за бързо хранене и тяхното унищожително влияние върху местните традиции и култура, свързани със селското стопанство и храните. Философията на Slow Food е заключена в следните три думи: Good, Clean and Fair. Членовете вярват, че храненето е свързано с много други аспекти от живота, включително култура, политика, агрокултура, здраве и т.н. Това са милиони хора от над 160 различни страни по света, защитаващи истинската храна, създаващи връзка между производителите и консуматорите. Те се борят за спасяването на застрашените храни и защитават гастрономическите традиции. Тяхната интернационална кампания се стреми да свърже всички хора по света, които искат да променят системата на хранене към една по-добра, по-вкусна и по-истинска.
Всички, които дойдоха на срещата, се представиха и дадоха своите становища, единни в това, че е време здравословното хранене да стане по-масово от нездравословното. Най-нежното звено са децата, с техните крехки организми. Те са изключително податливи и лесно се увличат по вкуса на бързата храна. За тях е по-лесно да си купят сандвич, а и не до всяко училище или градина се предлагат супи, примерно, още по-малко пък – домашни. За родителите също е по-лесно да приготвят суха храна, става по-бързо, не отнема толкова голяма част от ценното им време. Затова би било прекрасно, ако производителите на чиста домашна храна открият повече търсене и развият пазарите си.

Хората бяха възмутени от това, в което се превръща храната. Един от тях сподели следната случка: фирма предлага нов колбас на пазара, който съдържа повече месо и по-малко примеси. Опитвайки го, хората остават разочаровани от вкуса, който не им харесва. Свикнали с вкуса на соевите заместители, те вече предпочитат тях. 

Вредните продукти са като дрогата – пристрастяват те, харесват ти, искаш още и още, а те ти скапват организма. Рафинираните масла, захар и сол, както и агентите, влияят убийствено на сърцето, а и не само. Представете си колко по-здрави, усмихнати, спокойни ще бъдем, ако се храним ЗДРАВОсловно! Представете си колко хубаво ще бъде, ако се храним само с полезна, домашно приготвена храна, коментираха гостите на събитието.

Ръководителката на срещата раздаде формуляри за членство, които всеки отнесе вкъщи за попълване. Членството струва само 5 евро на година, а осигурява постоянна връзка и поток от актуална и важна информация. Организира се следваща среща след месец, на която да се уточнят всички подробности около учредяването, таксите и бъдещите планове.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

353 коментари

  1. Сорокина Екатерина Александровна (к.н. кафедры «Техносферная безопасность» МИИТ) войдя в сговор с Дианой Викторовной Климовой, завкафедрой Аксеновым Владимиром Алексеевичем, сделали невозможной работу Фокина Владимира Семёновича, Зубрева Николая Ивановича корифея кафедры Васина В.К., Долженко В.Н., Журавлёва М.А., Кокина С.М., Силину Е.К., Мещанинова Л.Б., не предложив взамен кандидатуры для восполнения пробелов в потере кадров.
    Говоря прямо, Сорокина Екатерина Александровна, войдя в сговор с Климовой Дианой Викторовной, заведующим кафедрой – В.А. Аксеновым убили кафедру

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина