ГрадътНовини

Ученици гостуваха на Прокуратурата в Деня на Конституцията

Ученици от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ и Националната търговска гимназия в гр. Пловдив гостуваха в Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура – Пловдив в Деня на отворените врати. По традиция инициативата се провежда всяка година на 16 април – Деня на Конституцията, юриста и съдебния служител. Тази година мотото на проявата е: „Открито за съдебната власт“. 

По този повод ученици от паралелка „Съдебна администрация“ от Националната търговска гимназия посетиха деловодствата на трите прокуратури и се срещнаха с Румяна Христова, завеждащ отдел „Архив“ в Апелативна прокуратура – Пловдив, Спаска Димитрова, съдебен администратор в Окръжна прокуратура – Пловдив, и Пламена Димова, съдебен администратор в Районна прокуратура – Пловдив. Съдебните служители разказаха на бъдещите си колеги за избора на професия, за екипната работа и за отговорностите им. Гост на срещата беше Веселка Цекова, директор на Националната търговска гимназия. Ученичката Мия Делгадо от 11 клас влезе в ролята на „Районен прокурор за един ден“, като се срещна с Петър Петров, районен прокурор на гр. Пловдив. Той я запозна с неговата работа и професията на магистрата. Христо Христов от 11 клас стана „Съдебен администратор за един ден“ в Районна прокуратура – Пловдив, а Пламена Димова му обясни задълженията за тази позиция.

По-късно в сградата на Апелативна прокуратура – Пловдив беше открита изложба – живопис „Сезони“ на Мария Драганова от 11 клас и Марио Кулев от 10 клас, ученици от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“, гр. Пловдив. Те бяха поздравени от Ваня Христева, окръжен прокурор на гр. Пловдив, Галина Андреева-Минчева, заместник-окръжен прокурор, и Петър Петров, районен прокурор. Мария Драганова и Марио Кулов благодариха за възможността да изложат платната си в пространството на прокуратурата. Двамата са ученици в специалността „Рекламна графика“, а техен преподавател по живопис е Полина Тодорова. Светлозар Чавдаров, директор на НХГ „Цанко Лавренов“, също поздрави учениците. На откриването на изложбата присъстваха и ученици от различни специалности в училището.   Събитието се осъществява като резултат на няколкогодишното образователно и културно сътрудничество между НХГ „Цанко Лавренов“ и Апелативна, Окръжна и Районна  прокуратура – Пловдив. Първата инициатива беше изложбата: „Законът, справедливостта, доброто и красивото“, която се откри през месец април 2019 г., след което бяха представени още шест експозиции на ученици и учители от НХГ „Цанко Лавренов“ в сградата на институцията.

Денят на отворените врати се провежда на 16 април, датата на която през 1879 г. първото Велико народно събрание приема Търновската конституция.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина